Door de sluiting levert Annick Stevens de producten persoonlijk aan huis. ©Jens Clement

Handelaars hopen op veilige heropening

Vrijdag zullen de federale en gewestelijke regeringen samenzitten over de mogelijke aanpassing van de coronamaatregelen. Een (gedeeltelijke) heropening van de winkels ligt op tafel. De lokale handelaars kreunen onder de coronacrisis. Al drie weken wachten ze geduldig af om hun zaak terug te openen. “Mijn gezond verstand zei natuurlijk wel dat er iets moest gebeuren, maar een zelfstandige wil blijven werken.”

Ingrid van Houcke baat al jaren haar eigen kapperszaak uit.  Zij heeft een wrang gevoel bij de huidige maatregelen. “Ik heb een kleine zaak waar het makkelijk is om alles veilig te houden. Er zijn telkens maximum twee klanten in de zaak. Ik ontsmet alles goed, iedereen moet steeds een mondmasker dragen.” De tweede sluiting is zwaar voor Ingrid. “Tijdens de eerste sluiting kon ik even tot rust komen en genieten van het mooie weer. Deze sluiting is veel vervelender, er is weinig te doen en ik wil gewoon blijven werken.” Toch hoopt kapster Ingrid dat er spoedig beslissingen vallen. “Ik hoop dat we met een schone lei kunnen starten want een derde sluiting voor lange tijd zou er te veel aan zijn.”

Annick helpt haar klanten telefonisch verder. ©Jens Clement

De ‘niet-essentiële’ winkels mogen binnenkort in onze buurlanden terug open. Annick Stevens hoopt dat we ook in België een oplossing vinden. “De mensen winkelen graag fysiek dus veel mensen gaan volgens mij naar Sluis shoppen. Dat is hier vlak over de grens. Winkelen op afspraak lijkt de beste optie voor de lokale handelaars. De mensen kunnen dan op een veilige manier passen en ik blijf controle houden over de hygiëne van mijn producten. Ik bied momenteel producten aan via Facebook en Instagram. Als de mensen iets willen passen breng ik het naar huis of komen ze het ophalen. Je verliest het product uit het oog en je moet op de klant vertrouwen dat alles in goede staat teruggebracht wordt. Er kruipt ontzettend veel tijd in om alles rond de brengen.” Liefst zou Annick terug in haar lingeriewinkel willen staan, maar niet voor de cijfers dalen. “Ik hoop dat ze nu niet snel alles openen voor de feestdagen. Dan zit de kans erin dat er een derde lockdown komt en dat willen we zeker vermijden.” De vooruitzichten op een coronavaccin geeft Annick wel goeie moed. “Een sluiting kan je wel een of twee keer overbruggen maar als dat enkele jaren zou aanslepen, gaan veel zaakvoerders er de brui aan geven.”


Filip Horemans, persverantwoordelijke van Unizo pleit voor een heropening van de winkels. “De winkels moeten zo snel mogelijk terug open. Alle winkels in de buurlanden gaan open, wij leven stilaan in een enclave. De gemiddelde Belg woont op een halfuur van een grens, winkelen in het buitenland is voor hen aantrekkelijk. Het is eigenlijk oneerlijke concurrentie voor onze winkels.” Volgens Horemans moet de veiligheid van de mensen primeren bij een heropening. “Een derde lockdown moet ten alle tijden vermeden worden. Daarom moeten we de maatregelen strikt opvolgen en het door de lokale overheden laten opvolgen.”