Vanaf zaterdag zal de Franse bevolking weer wat vrijer kunnen bewegen.

Franse Vlamingen reageren opgelucht op versoepeling van Franse lockdown

De Franse president Emmanuel Macron kondigde gisterenavond om 20u een versoepeling aan van de lockdown in Frankrijk. Niet-essentiële winkels mogen terug openen, cafés en restaurants blijven gesloten tot 20 januari. Vlamingen in Frankrijk zijn blij met de nieuwe maatregelen. “In mijn omgeving zag ik dat er veel mensen depressief werden.”

Frankrijk ging op 30 oktober voor de tweede keer in lockdown. De maatregelen waren nog strenger dan in België. Niet-essentiële verplaatsingen waren verboden en de bevolking mocht, met een attest van goedkeuring, maar een uur buiten komen in een straal van een kilometer. Ook privébijeenkomsten waren verboden.

Moeilijke situatie voor jonge gezinnen

Die regels zullen vanaf dit weekend licht veranderen. Vanaf zaterdag mogen niet-essentiële winkels open en mogen de Fransen drie uur buiten komen. Katrien Pérez woont in Boussan, dicht bij Saint-Tropez, en is in de eerste plaats blij dat voor anderen de situatie wat beter wordt. “Ik ben vooral blij voor ouders met jonge kinderen. Sommigen van hen wonen in een klein appartement zonder balkon of terras. Voor hen moet het enorm zwaar geweest zijn, alsook voor de daklozen die in de metro sliepen. Parijzenaars zullen het ook moeilijker gehad hebben dan ik. Zij konden alleen maar thuis zitten, ik heb nog het geluk dat ik in een groot huis heb met een tuin waarin ik kan werken. Niet iedereen heeft die luxe.”

Voor Katrien kwam de beslissing voor de versoepelingen op het juiste moment. “In mijn omgeving zag ik dat er veel mensen depressief werden. Ook heel wat anderen hielden zich niet meer aan de regels. Je zag zowel jongeren als ouderen die geen mondmasker meer droegen als ze naar buiten gingen. Dat stoorde me, we moeten nog steeds aan het zorgpersoneel denken. In Frankrijk is er al bijna een tekort aan bedden en er is te weinig personeel. Om de moed erin te houden is het belangrijk dat de maatregelen wat versoepeld worden.”

De maatregelen zullen vanaf zaterdag van kracht zijn, maar voor Katrien zal er niet veel veranderen. “Ik zal misschien eens naar de kapper gaan en kerstinkopen doen, maar meer zal het niet zijn. Ik blijf voorzichtig als ik naar buiten ga, vooral voor mijn man. Met zijn ouderdom en de gezondheidsproblemen die hij heeft, is hij een risicopatiënt voor het virus. Daarom vermijd ik zoveel mogelijk plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals grote supermarkten.”

Nog steeds schrik

Sabien Clessens woont in Villeneuve-Loubet. Voor haar kwam de aankondiging als geroepen.  Ik ben heel blij dat ik weer wat verder kan lopen dan mijn eigen wijk. Doordat we maar een uur buiten mochten in een straal van een kilometer kon je naar weinig plaatsen gaan en dat verandert nu gelukkig. De afgelopen weken mocht ik enkel naar de supermarkt 300m verderop en niet naar diegene die vier km verder lag. Ik ben ook een fervent fietser en net als in de eerste lockdown kon ik nauwelijks fietstochten doen. Dat maakte het mentaal wel zwaar.”

Sabien Clessens vanuit Villeneuve-Loubet.

“De eerste twee weken had ik wel minder het gevoel dat we in lockdown zaten. Door de aanslag in Nice focusten de veiligheidsdiensten vooral op de controle van de terreur en minder op de naleving van de coronamaatregelen. Door de een kilometerregel merkte ik wel dat iedereen dezelfde plaatsen opzocht in zijn omgeving. Dat toont volgens mij ook wel aan dat mensen kuddedieren zijn.”

Net als Katrien zal Sabien op haar hoede blijven voor het virus. “Ik heb nog altijd wat schrik. In het begin ben ik zo bang geweest dat ik me nu absoluut aan de regels zal blijven houden. Nu we drie uur buiten mogen sporten, zal ik wel eens een grote fietstocht maken, maar de situatie kan snel weer omslaan. Het zal belangrijk zijn om ons aan de maatregelen te houden zodat we hopelijk de feestdagen bij familie of vrienden kunnen doorbrengen.”

Betogingen in Nice

Stefaan Beirens heeft samen met zijn vrouw een B&B in Tourrettes – Sur – Loup, een dorp op zo’n halfuur rijden van Nice . Voor hem maken de versoepelingen weinig verschil. “We mochten in principe al mensen ontvangen, maar zij konden hier nauwelijks iets doen. Net als alle Fransen zouden ze maar een uur buiten mogen en dat is geen uitnodigende situatie. Nu zouden onze gasten drie uur per dag buiten mogen, maar dat zal niet veel verandering brengen.”

“Toen ik hier tien jaar geleden toekwam en de B&B opende, had ik een strak financieringsplan voor de komende vijftien à twintig jaar. Die zal ik nu moeten aanpassen. Al hebben mijn echtgenote en ik het niet zo slecht. November en augustus zijn sowieso rustigere maanden bij ons en we hebben ook het geluk dat we zijn aangesloten bij een bank die meegaand is en ons uitstel heeft gegeven om onze leningen te betalen.”

“De laatste twee weken hoorde ik wel dat er spontane demonstraties kwamen in Nice. Mensen protesteerden tegen de mondmaskerplicht en wilden hun vrijheid terugkrijgen. Sommigen waren de hele situatie echt beu. Hopelijk zullen die acties vanaf zaterdag afnemen.”

Sabien Cellens is tevreden over het beleid van de Franse regering.