Vanop de oever kijken we uit op een meertje met aan de overkant fabrieksgebouwen. (c) Jels Devlaminck

Ezelgemse wandelroute: de perfecte balans tussen natuur en industrie

Coronaproof, sportief en ontspannend. De nieuwe wandelroutes in Kuurne zijn de ideale activiteit om deze lockdown zonder problemen door te komen. Eerder deze maand rolde het gemeentebestuur van Kuurne in samenwerking met de Orde van de Ezel vier verschillende routes uit. Reporters Jels Devlaminck en Rob Vergaerde, beiden trotse inwoners van Kuurne, namen de proef op de som en trokken hun wandelschoenen aan.  

De vier routes zijn verdeeld over het hele grondgebied van de West-Vlaamse gemeente. Wij besloten voor de oranje route te kiezen, een tocht van ruim zeven kilometer. Beginnen deden we aan het kloppend hart van de parochie Sint-Pieter: De Kubox. In betere tijden feest de Kuurnse jeugd hier tot in de vroege uurtjes. Nu is de feestzaal het startpunt van onze wandeling. We zijn zeker niet alleen, want de parking is behoorlijk goed gevuld. De routes zijn duidelijk niet in dovemans oren gevallen en trekken veel sportievelingen richting Kuurne.

Na een honderdtal meter wandelen komen we aan op de Brugsesteenweg. Deze baan scheidt het drukke gedeelte van Kuurne met het rustige en natuurrijke gedeelte. De eerste wijk die we door wandelen heet De Sterrenwijk. En die wijk heeft zijn naam zeker niet gestolen. De Melkweg is de hoofdweg die de verschillende steegjes met elkaar verbindt. Zo vinden we ook de Sterreweg, Morgenster en Poolster terug als straatnamen. Een volledige wijk in het thema van het universum!

Daarna komen we in de landbouwterreinen van Kuurne terecht. In deze koude novembermaand staan alle velden braak, maar toch levert het landschap mooie taferelen op. De weerkaatsing van de zon in combinatie met het achtergebleven regenwater en de mistige lucht zorgen voor een idyllisch karakter. Je moet niet ver van huis gaan om toch even te ontsnappen aan de realiteit.

Even later wandelen we het industrieterrein van Kuurne binnen. Hier gaan industrie en natuur hand in hand. Door het bewust aanleggen van spaarbekkens en natuurstroken komen hier twee werelden samen. Bij een blik naar links zie je gigantische tientonners paletten uitladen, bij een blik naar rechts zie je enkele vogels genieten van de zon in een klein meertje. Deze wandeling vindt een perfect evenwicht tussen natuur en industrie.

Even later draaien we af en zien we opnieuw de Kubox in de verte verschijnen. Het uur en een half wandelen is voorbijgevlogen. We raden iedereen aan om hetzelfde te doen, want naast het sportieve is het de ideale manier om vrienden op een veilige manier te zien. Bekijk hieronder de reportage en het hilarische sfeerverslag die we maakten!