Stijn Vandenbergh was bij AG2R superknecht voor kopman Oliver Naesen ©Wikimedia Commons

Belgische World Tour renners zonder contract voor volgend seizoen

Iedereen heeft het moeilijk in deze tijden. De profwielrenners dus ook. Corona maakt contractonderhandelingen er niet gemakkelijker op. Veel Belgische World Tour renners vrezen dan ook voor hun carrière. Toch hopen ze dat er nog iets uit de bus komt. Ze willen allemaal hun plaats in het peloton kunnen behouden.

  • Guillaume Van Keirsbulck

Van Keirsbulck (29) begon in 2011 zijn profcarrière bij Quick Step en zou er vijf jaar blijven. In die vijf jaar kon hij nooit de torenhoge verwachtingen inlossen. Hij won als jeugdrenner namelijk Parijs-Roubaix en nog vele andere mooie wedstrijden. Na zijn periode bij Quick step trok hij naar Wanty-Groupe Gobert waar hij slechts twee seizoenen verbleef. Hij won in die periode wel Le Samyn en de Antwerp Port Epic. Nadien koos hij voor een avontuur bij CCC in dienst van kopman Greg Van Avermaet, maar CCC zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in de koers. Van Keirsbulck laat op zijn website weten dat hij nog altijd graag koerst en nog geen afscheid wil nemen van het profpeloton.

Van Keirsbulck tijdens De Tour de France van 2017. ©Wikimedia Commons
  • Sander Armée

Armée (34) rijdt al sinds 2014 in de truitjes van de nationale loterij, maar wielrennen was niet van in het begin zijn favoriete bezigheid. Hij fietste eigenlijk als training voor het inline-skaten. Armée werd maar liefst vijftien keer Belgisch kampioen in het inline-skaten en kroonde zich ook tot Europees kampioen op de marathon inline-skaten. Toch concentreerde Armée zich op het wielrennen en met succes. Hij won onder andere een rit in de Vuelta en het bergklassement in de ronde van Romandië. Net als Van Keirsbulck hoopt ook Armée dat hij nog een plaatsje in het profpeloton kan bemachtigen.

Armée en Lotto het was jarenlang een goed huwelijk. ©Wikemedia Commons
  • Stijn Vandenbergh

Vandenbergh (36) was jarenlang een superknecht die ook de finale van klassiekers kon betwisten. De wielerliefhebbers onder ons herinneren zich vast en zeker nog de Omloop het Nieuwsblad van 2015. Vandenbergh was samen met teamgenoten Tom Boonen, Niki Terpstra en Team Sky renner, Ian Stannard voorop. Ze speelden te weinig het ploegenspel en zo kon Stannard als eerste over de meet komen . Het was niet de enige keer dat Vandenbergh dicht bij een grote overwinning was. Hij werd namelijk vierde in de Ronde van Vlaanderen van 2014. Het leek lange tijd tussen hem en Greg Van Avermaet te gaan, maar Vandenbergh mocht niet overnemen. Zo kwamen Vanmarcke en Cancellara nog terug en won Cancellara in een sprint met vier. Sinds 2017 was hij superknecht voor kopman Oliver Naesen bij AG2R La Mondiale, maar mede door blessures kon hij het daar nooit echt waarmaken. Vandenbergh hoopt ergens nog een contract te versieren, maar vreest ervoor.

Stijn Vandenbergh was bij AG2R superknecht voor kopman Oliver Naesen. ©Wikimedia Commons
  • Julien Vermote

Vermote (31) was de voorloper van Tim Declerq bij Quick Step. Hij reed kilometers op kop van het peloton en leek onvermoeibaar. Hij werd dan ook meermaals geprezen voor zijn vele werk die hij opknapte voor de ploeg, maar Vermote voelde dat er meer in zat. In 2018 ruilde hij het truitje van Quick-Step Floors in voor het tenue van Team Dimension Data. Bij Dimension Data was hij de kopman voor de klassiekers en wou hij tonen dat hij meer dan een kilometervreter is. Hij kwam dicht bij een klassieke overwinning in Kuurne Brussel Kuurne, maar werd net voor de meet gegrepen. Door aanslepende blessures lukte het bij Dimension Data niet en vertrok hij na twee seizoenen bij Dimension Data naar Cofidis. Ook bij Cofidis wou het niet lukken. Vermote is nog steeds gretig om te tonen wat hij in zijn mars heeft en hoopt op een herkansing.

Vermote toen hij nog nog bij Quick Step reed. © Wikimedia Commons

  • Laurens De Vreese

De Vreese (32) komt sinds 2015 uit voor de Kazakse ploeg Astana. Bij de profs lukte winnen nog niet, maar in 2010 werd hij wel Belgisch kampioen bij de beloften. De Vreese werkt vooral in dienst van de kopmannen en mag slechts sporadisch zijn eigen troeven uitspelen. Naast zijn passie voor de fiets heeft hij ook een grote passie voor rappen. Samen met enkele ploegmaten nam hij een rapvideo op die viraal ging op Youtube. Net als alle bovenstaande renners hoopt De Vreese dat er nog iets uit de bus komt.

De Vreese met voormalig ploegmaat Davide Ballerini. ©Wikimedia Commons
  • Dimitri Claeys

Claeys (33) wist wel al een contract te versieren. Claeys die zesde werd in de afgelopen Ronde Van Vlaanderen kreeg geen nieuw contract bij Cofidis en vreesde voor zijn carrière. Gelukkig voor hem kwam Qhubeka-Assos aankloppen en wist hij daar zijn stekje te bemachtigen. We lieten Claeys aan het woord.

Claeys toen hij nog uitkwam voor Wanty. ©Wikimedia Commons

Alle desbetreffende managers zijn hard aan het werk en we duimen met hen mee. Qhubeka-Assos en nog andere ploegen hebben nog enkele plaatsen over. Hopelijk kunnen onze Belgen deze invullen.