Reeks : Servische studenten Journalistiek over hun toekomstdromen

“Ik hoop om op een dag al mijn journalistieke dromen waar te maken”

Andrea Knežević (21) is studente journalistiek in het Servische Novi Sad. Ze denkt erg toekomstgericht en steekt haar ambities dan ook allesbehalve onder stoelen of banken.

“Ik stel mezelf vaak de vraag : “Blijf ik in Servië of niet?” Aan de ene kant zou ik graag in Servië blijven, maar aan de andere kant zou ik graag het land verlaten om voor een buitenlandse krant te gaan werken. Ik ben wel realistisch en weet dat ik nog steeds een lange weg te gaan heb. Ik moet nog vele journalistieke skills leren en de vaardigheden die ik al  heb, moet ik nog verbeteren. Ook een extra opleiding volgen, behoort tot de mogelijkheden. In de tussentijd zou ik wel graag een semester in het buitenland gaan studeren. Ik wil eens buiten mijn comfortzone treden en zien hoe de journalistieke wereld eruit ziet in andere landen.

Samen met enkele van mijn medestudenten waren we twee jaar geleden aan het speculeren over onze journalistieke toekomst. Het zou een droom zijn die uitkomt als ik op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs samen met hen als reporter voor een Servische krant of TV- zender  zou kunnen werken. Normaal zijn we afgestudeerd in 2024 en zouden we dus rechtstreeks naar Parijs kunnen vertrekken. Het wordt natuurlijk moeilijk, maar het is een droom die hopelijk uitkomt. Sport en taal zijn mijn grote passies. Het is een van de redenen waarom ik journalistiek begon te studeren en ik hoop dan ook een mooie job in het journalistieke wereldje te vinden.

Wanneer ik terugkijk op mijn carrière wil ik van niks spijt hebben. Ik wil kunnen zeggen dat ik vele interessante verhalen gehoord heb, ik fantastische personen heb ontmoet en ik mooie artikels heb geschreven. Ik hoop ook dat ik met mijn woordkeuze nooit iemand beledigd zal hebben. Ik wil vooral een eerlijke journaliste geweest zijn, die op een ethische manier te werk is gegaan. Ik hoop dus dat ik een fantastische toekomst in de journalistiek tegemoet ga en mijn stempel heb nagelaten in de wereld van de Servische journalistiek .”

“Ik wil niet bekend zijn, maar mensen helpen waar nodig”

Anđela Jovanović (20) is studente journalistiek aan de universiteit van het Servische Novi Sad. Anđela droomt ervan om haar masterstudies in het buitenland af te werken.

“Mijn grootste droom is om lang en gelukkig te leven. Ik weet dat het misschien een beetje cliché klinkt, maar je gezondheid is nog altijd het belangrijkste in het leven. Naast een lang en gelukkig leven hoop ik om mezelf te verbeteren op academisch vlak. Ik wil dus meer journalistieke en creatieve mediaprojecten uitvoeren. Ik reis ook graag en hoop dus snel naar België te komen als dat weer tot de mogelijkheden behoort.

Het idee om naar België te komen, speelt al een tijdje in mijn hoofd. Het land spreekt me zeer aan en ik wil de Belgische frietjes nu wel eens proeven. Ik wil ook graag in België mijn studies afwerken en mijn diploma daar dus behalen. Na mijn studies wil ik helemaal niet bekend zijn, maar ik wil mensen helpen waar nodig. Ik wil van de wereld een betere plek maken en het zou mooi zijn als ik dat kan verwezenlijken via mijn journalistieke carrière.

Ik wist al heel lang dat ik journalistiek wou studeren. Van kleins af aan ben ik gebeten door het nieuws en alles wat erbij komt kijken. Ik wil altijd weten wat er gebeurt in Servië en in de rest van de wereld. Sommige leeftijdsgenoten snappen mijn passie niet, maar daar trek ik mij niks van aan. Ik hoop gewoon dat ik van mijn passie mijn beroep kan maken. Ik zal er dan ook alles aandoen om mijn droom uit te laten komen.”