Gerechtshof Antwerpen ©Flickr

Het Hof van Assisen tot in je woonkamer met een stukje personal branding


“De Stemmen van Assisen”

Door Jens Clement – Het ingewikkelde Hof van Assisen tot bij u in de woonkamer. En dat op een eenvoudige manier. Pieter Huyberechts en Cedric Lagast nemen die deze moeilijke taak op zich nemen. De twee mannen zijn gerechtsjournalisten bij de krant ‘Het Nieuwsblad’. In hun nieuwe podcast “De Stemmen van Assisen” bespreken ze aankomende assisenzaken die je zeker niet wil missen.

Het Hof van Assisen is een uitzonderlijk rechtscollege dat enkel bij politieke misdrijven of zware misdaden (zoals moord) samengesteld wordt. Een assisenzaak komt vaak in het nieuws. Daarom willen de makers je warm maken om die rechtszaken te volgen. Pieter Huyberechts en Cedric Lagast duiken voor de start van het proces in het dossier. Stap voor stap doen ze alle feiten uit de doeken. Zo maken de reporters je klaar voor het aankomende proces.

Pieter Huyberechts en Cedric Lagast hebben als gerechtsjournalisten een pak ervaring in Justitie. De podcast is net zoals de krant voor een groot doelpubliek. Wie een interesse heeft voor Justitie en rechtszaken zal hier zeker smullen. Alle belangrijke details die in het proces aan bod zullen komen, worden duidelijk uitgelegd. Maar door de twee presentatoren is het ook voor anderen een aangename kennismaking met een assisenzaak.

De eerste aflevering gaat over de zaak Tine Nys. In 2010 vraagt Tine Nys euthanasie aan op basis van psychisch lijden. Dat kan alleen goedgekeurd worden als de patiënt een psychisch ongeneeslijke ziekte heeft. Tine Nys had die niet, ze had autisme. Toch keurden drie dokters haar aanvraag goed. Alles gebeurde op een zeer amateuristische wijze volgens de zus van Tine. Tine haar vader moest de dokter helpen bij de uitvoering van de euthanasie. De drie dokters die het groen licht gaven voor de euthanasie staan nu terecht.

De makers proberen de luisteraar warm te krijgen om hun eigen stukken te lezen die over het proces zullen verschijnen. De podcast is een vooruitblik op de assisenzaak. Na het proces is er geen vervolg op de podcast. Om te weten hoe de rechtszaak eindigt, moet je de artikels van de journalisten in de krant lezen. Naast de uitgebreide informatie voor het proces is het ook een stukje “personal branding”. Het Nieuwsblad wil op die manier meer lezers aantrekken. Voor en na het programma maken ze dan ook een pak reclame voor hun eigen krant en podcast. Dat maakt de luisterbeurt een stuk minder aantrekkelijk

Desalniettemin: De Stemmen van Assisen is een goede voorbereiding over aankomende Assisenzaken. De podcast geeft inzicht in de zaak en zorgt ervoor dat je het nieuws beter zal kunnen volgen de komende weken.

Te beluisteren op Spotify: https://open.spotify.com/show/58XMcUIKTCzCRH2XkpiX61
     en via Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/tag/podcast-de-stemmen-van-assisen