De fietsproef was het laatste onderdeel van de zevenkamp waar de atleten aan deelnamen. ©Imar Vandenabeele

De Container Cup zorgde voor amusement in moeilijke tijden

De Container Cup was een programma op Vier en op Play Sports waarin 32 Belgische topatleten het opnamen tegen elkaar in een loodzware zevenkamp. Wielrenner Mathieu van der Poel en sprintster Hanne Claes gingen met de overwinning lopen. De afleveringen waren van maandag- tot donderdagavond vanaf 20 uur te bekijken.

De Container Cup was de enige sportcompetitie die nog kon plaatsvinden in ons land. Niet enkel topatleten namen het tegen elkaar op, ook tien Bekende Vlamingen gingen de uitdaging aan. Onder andere Vier-gezichten Jeroom Snelders en Erik Van Looy voerden de zevenkamp uit. De atleten en BV’s moesten lopen, klimmen, golven, roeien, gewichtheffen en fietsen. Ex-profvoetballer Wesley Sonck en Vier-gezicht Pedro Elias voorzagen het programma van deskundig commentaar. Pedro Elias zorgde voor het ludieke aspect met zijn talrijke grappige opmerkingen. Sonck zorgde op zijn beurt dan weer voor de professionele kijk op de zaak. Beide heren spelen goed op elkaar in en zijn een meerwaarde voor het programma. Zowel Sonck als Elias hebben de loodzware zevenkamp tot een goed eind gebracht. Sonck verraste vriend en vijand door zich met de 16de snelste tijd tussen de topsporters te mengen.

Straffe prestaties

In de weken waarin het programma op televisie kwam, waren er een paar prestaties die eruit sprongen. Judoka Matthias Casse duwde maar liefst 140 kilogram naar boven aan de benchpress. De nummer één op de wereldranglijst -81 kilogram had een aparte roeitechniek, maar roeide zichzelf wel naar een knappe derde plaats in de eindstand van het roeien.

De meest verrassende prestatie in de Container Cup was misschien wel die van roeier Tim Brys. De echte sportliefhebbers kenden hem wel al langer, maar onder de modale bevolking was hij tot voor kort een nobele onbekende. Hij veroverde in het verleden zowel op het EK als op het WK een bronzen medaille en in 2018 leverde hij misschien wel zijn strafste prestatie door de Wereldbeker roeien te winnen. Zonder de uitstelling van de Olympische Spelen was hij deze zomer te bewonderen in Tokio. In de 1500m-loopproef scoorde Brys al verrassend goed en ook de monkeybars vormden geen probleem. Dat hij de snelste tijd neerzette in het roeien was voor niemand een verrassing, maar dan moest zijn strafste prestatie nog komen. Hij klopte namelijk alle wielrenners die al de revue gepasseerd waren in de drie kilometer fietsproef. Helaas voor Brys moesten Thomas De Gendt, Wout van Aert en eindwinnaar Mathieu van Der Poel nog komen. Ze gingen samen met schaatser Bart Swings onder de tijd van Brys.

Enorm succes

Het programma was een enorm succes en het format is ondertussen al aan meerdere landen verkocht. Onder andere Franse en Amerikaanse tv-makers kochten het format van Woestijnvis. Het programma lokte erg veel kijkers voor de buis en zelfs niet-sportliefhebbers genoten van het concept. De Container Cup was voor vele sportliefhebbers een leuk alternatief in tijden waar er amper sport op televisie is. De Container Cup lokte in het begin een 300.000 aantal kijkers, maar het nam toe aan populariteit en eindigde met zo goed als 700.000 kijkers voor de finale.