X and O’s: X Gon’ Give It To Ya, dat doet hij zeker!

X Gon’ Give It To Ya. Met deze hiphopklassieker begint elke aflevering van deze basketbalpodcast en grijpt basketbalcommentator en host van de show Dennis Xhaët onmiddellijk de aandacht van zijn luisteraars. X(haët) neemt geen blad voor de mond en durft zijn ongezouten mening te delen. Ondanks zijn felle persoonlijkheid eist hij niet te veel aandacht op en laat ook de O(thers), goed aan bod komen.

In X and O’s praat NBA-specialist Dennis Xhaët met diverse gasten over zijn grootste passie, basketbal en voornamelijk de NBA, de Amerikaanse Basketballiga. Samen bespreken ze de tactiek van het spel, die onder de spelers beter bekend staat als de letterlijke X’s en O’s. Ook het laatste nieuws in binnen- en buitenland blijft zeker niet onbesproken. Met zijn inzichten zet hij de luisteraars aan het denken, zodat zij een eigen opinie over de basketbaldilemma’s kunnen vormen. Zijn uitspraken zijn recht voor de raap, maar niet absurd of beledigend. Hij legt zijn standpunten over de spelers en het spel duidelijk uit en weet ze ook telkens goed te verdedigen.

Van de X tot de O’s

Elke aflevering gaat Xhaët in discussie met minstens één gepaste gast. De sprekers komen uit verschillende branches van het basketbal en weten dan ook telkens een andere kijk te geven op alles wat er op en rond het veld gebeurt. Van ex-pro’s zoals Tomas Van Den Spiegel en bestuursleden van de Belgische Basketballiga zoals Wim Van de Keere tot bekende fans zoals Rode Duivel Thibaut Courtois, Xhaët nodigt ze allemaal uit. Van Den Spiegel is een goede vriend van Xhaët en is dan ook een reguliere gast in de podcast. De ex-pro is een van de beste Belgische basketballers ooit en werd als eerste sportman winnaar van het populaire VIER-televisieprogramma De Slimste Mens ter Wereld. Hij is een intelligente kerel die het perspectief biedt van iemand die weet hoe het er in de kleedkamers aan toegaat.

Samen met de gasten bespreekt Xhaët het heetste nieuws rond de liga. Zo bespreken Xhaët en Van de Keere de mogelijkheid van een BeNeLeague en de gevolgen van het coronavirus. Hij laat ons zien hoe ‘kleinere’ competities zoals de Belgische basketballiga zich meer als een organisme moet gedragen ten opzichte van competities zoals de NBA. Deze kleine competities zijn veel kwetsbaarder en moeten dan ook vaak snel op de bal spelen. Ook in andere afleveringen weet de host altijd uit zijn gasten te halen wat elke basketbalfan wil weten. Een ideale mix van speelse faits divers en diepgaande verhalen.

De podcast is te vinden op diverse kanalen waaronder Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts, maar komt jammer genoeg niet op regelmatige basis uit. Het is dus niet de geschikte kanaal om het laatste nieuws in de basketbalwereld van dag op dag te volgen, zelfs niet week op week. Het is dus aangeraden om Xhaët te volgen om sociale media om op de hoogte te blijven over nieuwe afleveringen.

De mixage van het programma is zoals het hoort in het jaar 2020. De audiokwaliteit is luid en duidelijk. Het geheel wordt samengebracht met de gepaste toeters en bellen. Xhaët entertaint zijn luisteraars en weet waar hij over praat. X and O’s is een must-listen voor elke Nederlandstalige basketbalfanaat.

X and O’s
★★★★☆
Presentatie: Dennis Xhaët
Afleveringen tussen 45 en 75 min gemiddeld
Te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts en Radio België