La Croqueta, geweldig efficiënte schijnbeweging, geweldig fascinerende podcast

Een Spaanse voetbalcommentator die de longen uit zijn lijf roept tijdens de zoveelste geweldige solo van Barcelona’s superster Lionel Messi. Het begin van de Croquetapodcast brengt je meteen in de stemming voor een halfuurtje keuvelen over het Spaanse voetbal. De prestaties van onze Belgen in La Liga, de uitslagen van de Spaanse affiches in de Europa- en Champions League, een vooruitblik op de aantrekkelijkste matchen van dit weekend en een terugblik op de matchen van vorig weekend. Elke vrijdag staat een nieuwe analyse klaar op hun Spotify-account . Zolang het maar om de Spaanse eerste klasse draait, gaan Koen Frans en Michael Van Vaerenbergh geen thema uit de weg.

*De La Croqueta is een trucje in het voetbal dat spelers gebruiken om een tegenspeler te passeren.

De twee sportfanaten, beiden werkzaam voor Eleven Sports als commentator en journalist, zijn de twee presentatoren van dienst. Toch is sport niet enkel hun job, maar duidelijk ook hun passie. In de podcast wisselen ze voortdurend ideeën en gedachten met elkaar uit, het gesprek gaat zo vlot over en weer als het tiki-taka van de Spaanse grootmacht FC Barcelona. Dat betekent niet dat ze het altijd met elkaar eens zijn. Ze zijn immens verbeten en ze laten niet los voordat ze hun standpunt compleet hebben uitgelegd. Het dikke halfuur is dan ook van het begin tot het einde goed gevuld-een stilte is zo goed als nooit op te merken. De twee vullen elkaar perfect aan zoals een snelle vleugelspeler met een geweldige voorzet en een goaltjesdief in de spits.

De podcast bevat een geweldige mix van luchtige verhalen over hoe hun weekend aan zee is gelopen tot diepe analyses van hoe Barcelona aan het langste eind trok in hun Champions League-duel tegen Napoli. Deze vermakelijke verhalen hebben soms ook niets met het voetbal te maken, maar ze zorgen ervoor dat de luisteraar een band vormt met de presentatoren. Zo begin je naast de presentator en de analyticus ook de persoon te waarderen. Want als analisten hoeven de twee hun strepen niet meer te verdienen. Of het nu Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Sevilla of een voetbaldwerg als Mallorca is: geen enkele ploeg heeft nog geheimen voor deze twee Spaanse voetbaldokters. Elke fout in een tactiek wordt blootgelegd, en over een oplossing gaan ze met veel plezier weer in discussie. Naast de analyses bekijken ze ook elke aflevering de matchen die er de volgende speeldag op het programma staan. Als een digitale tv-gids kiezen ze er de beste matchen uit en leggen ze ook haarfijn uit waarom deze matchen tot spektakel zullen leiden.

De Croquetapodcast biedt de ultieme ontspanning voor elke voetballiefhebber. Je moet geen specifieke interesse hebben in La Liga om hiervan te kunnen genieten. Elke aflevering duurt slechts ongeveer dertig minuten, trekt van het begin tot het einde je aandacht. Tussen de langere analyses en diepere stukken door proberen ze aan de hand van weetjes en grappige verhalen de podcast zo luchtig mogelijk te houden. De twee presentatoren hebben het podcasten even goed onder de knie als Andres Iniesta de La Croqueta*.