(c) Pixabay

Een herkenbare houvast in een eenzame lockdownperiode

“Poes, niet beginnen he, ik wil geen gemiauw in mijn podcast.” De toon is gezet. Met een kort fragmentje van vlak voor de opname opent Toon Van de Putte zijn podcast op een speciale, maar vernuftige manier. Dat blijft ook de rode draad van de hele reeks. Herkenbaarheid en frustraties.

Check Dees?!- Opgesloten in je eigen huis’ van webdeveloper en podcaster Toon Van de Putte is de ideale weerspiegeling van een standaardgezin in deze moeilijke periode van de coronacrisis. Zowel ouders als kinderen kunnen zich verdiepen in het leven van de familie Van de Putte. Van de Putte overloopt met zijn twee zonen wat ze de dag ervoor gedaan hebben. Het klinkt als een clichégesprek tijdens het avondmaal. Dat trekt enorm aan, mensen zijn geïnteresseerd in mensen, kijk maar naar ‘de boekskes’. Van de Putte speelt hier met zijn podcast geweldig op in. “Ik heb vandaag een Minecraftserver gebouwd.” Met deze uitspraak zijn zelfs de jongste luisteraars een en al oor.

De lockdown kan voor veel kleine probleempjes zorgen. Tieners kunnen hun schoolvrienden niet meer zien, pubers missen de hoeveelheid alcohol in de weekends en ouders hebben meer dan ooit nood aan wat rust. Dat gevoel vind je heel duidelijk terug in de podcast van Toon Van de Putte. Samen met zijn zonen Klaas en Thijs praat hij elke dag over wat hen die dag bezighoudt. Ook worden de problemen en struikelblokken van de dag op tafel gegooid en de podcast sluit af met een hilarische mop van de dag (al is het hilarische aspect misschien zelf in te vullen).

Maar het blijft niet enkel bij de activiteiten van de vorige dag. Klaas en Thijs strooien kwistig rond met alledaagse moeilijkheden in deze coronaperiode. Bij veel jonge gezinnen met kinderen zullen de woorden van Klaas bekend in de oren klinken: “Ik frustreerde me vandaag over smartschool. Omdat iedereen de tool gebruikt, werkt het platform heel erg traag”. Het kan verlossend werken voor de luisteraars om te weten dat ze dus niet de enigen zijn die zich ergeren aan het leerplatform. Tussendoor geeft de familie Van de Putte subtiel enkele tips mee en refereren ze aan enkele eigen producten en werken. Zo kan zoon Klaas schaamteloos zijn eigen YouTube kanaal promoten en heeft vader Toon het over het nieuwe babbelboxproject van zijn werkgever. Die babbelbox zorgt ervoor dat senioren zonder al te veel technologische stappen kunnen communiceren met hun familie. Ideaal om achteraf verdwaald te geraken in de duidelijke en makkelijk bereikbare shownotes.

Kortom, Toon Van de Putte scoort zeker met deze vernuftige en lichte podcast. ‘Check Dees?! – Opgesloten in je eigen huis” is een ideale manier om na een dag vol online vergaderingen en conferenties wat stoom af te laten en te luisteren naar de herkenbare frustraties in andere gezinnen. Net zoals in de ‘boekskes’.