Een derde van de vrouwen heeft een pensioen van minder dan 750 euro. ©Pixabay

Podcast: Moeders Ten Laste – Een briljante kijk in een beangstigende toekomst

“Mijn pensioen wordt geen Win-for-Life, dat weet ik.” Een krachtig citaat uit de podcast die een nieuwe problematiek benadert. De pensioenkloof van 31 procent lijkt voor veel vrouwen een harde realiteit. Na een druk leven komt er geen pure ontspanning aan het einde van de tunnel, maar een angst om in armoede terecht te komen. Financiële problemen voor alleenstaande, gepensioneerde vrouwen is een probleem dat vaker mag belicht worden.

Deze driedelige documentaire belicht drie vrouwen: Monique (een huismoeder), Tin (een weduwe) en Fabienne (mede-zelfstandige). Deze vrouwen hebben een groot iets gemeenschappelijk: ze hebben geen man en geen volwaardig pensioen. In elke aflevering converseert een van de vrouwen met hun kind. Deze conversatie wordt aangevuld door passende informatie, audiofragmenten en muziek.

Verrassend herkenbaar

Wederik De Backer en Justine Vergotte slepen je meteen mee in de persoonlijke aanpak van de Radio 1-podcast. De eerste aflevering gaat over Monique, de moeder van De Backer. De conversatie tussen de kinderen en hun moeders is een briljante keuze en zorgt voor grappige en herkenbare momenten: “Wederik, wat moet ik beschrijven? Jij kan dat evengoed.” De vrouwen voelen zich comfortabel bij hun kinderen en hun kinderen staan vaak niet stil bij de (financiële) problemen van hun moeder.

Doorheen de podcast verwatert het typische beeld van een laag inkomen. Herkenbare statements tonen aan dat we in exact dezelfde leefwereld actief zijn. “Als Ivan nog leefde, ging jij altijd mee naar de Colruyt. Je kan daar van alles eten en dat maakte het zo leuk.” Je beseft dat de vrouwen, je buren, zussen en dus ook je moeder kunnen zijn. Alle gesprekken zijn zo anders, maar toch hetzelfde. Dezelfde moeilijkheden, maar zo’n ander levenspad. 

Emotie gevuld

Vergotte en De Backer hebben zeker een meeslepend en realistisch driedelig stuk geproduceerd. Waar je emotie gevulde statements hoort zoals: “Ik heb een pensioen van 421 euro en mijn ex-man 1300. Terwijl we minstens even hard gewerkt hebben.” of “Ik kan met heel weinig toekomen als het moet.” Deze getuigenissen trekken niet alleen de aandacht van de luisteraar, maar laten je stilstaan bij hun harde realiteit.

Daarnaast zie je dat niet alleen moederliefde, maar ook de liefde voor een moeder de gesprekken ondersteunt. Financiële steun aan hun moeder geven lijkt voor de interviewers in kwestie geen probleem te vormen. Maar emoties zoals schaamte en frustratie lijken in de weg te staan bij de moeders bij het vragen van hulp. Deze rauwe emoties reflecteren doorheen de conversaties: “Mijn pensioen is zelfs niet genoeg om mijn lening te betalen. En ik weet niet hoe ik dat moet oplossen. En dat is bijzonder pijnlijk, om dat te moeten aanvaarden van hen, dat je kinderen nu al voor je moeten beginnen zorgen. Maar ik kan niet anders.”

Belangrijke informatie en realistische gesprekken lijken elkaar bijna perfect af te wisselen in deze podcast. Misschien is dat de reden dat je als vrouwelijke luisteraar begint na te denken over je toekomst. En het lijkt niet uit te maken hoe dicht dat pensioen al dan niet is. Want niemand wil later zijn kinderen tot last zijn, toch?

De podcast is te beluisteren via Radio1.be, Spotify of deze link.