Louis XIV van Frankrijk. Portret door hofschilder Hyacinthe Rigaud . Bron © Wikipedia

“De Zonnekoning”, fascinerende podcast over Louis XIV

Vandaag kennen we de Zonnekoning vooral om Versailles en de pruikentijd. Maar wist je dat Louis XIV een pruik droeg om zijn kaalheid te verbergen? Of dat zijn broer Philippe als meisje werd opgevoed zodat hij Louis niet van de macht zou verdrijven? Of dat zijn moeder Louis liet verkrachten? Dit zijn maar een paar van de vele anekdotes uit Johan Op de Beecks nieuwste podcast, de Zonnekoning.

Louis XIV is een van de belangrijkste figuren in de Europese geschiedenis. 72 jaar lang regeerde hij Frankrijk tijdens de zeventiende eeuw. Met zijn nieuwe Klara-podcast vertelt Johan Op de Beeck het verhaal van de Zonnekoning.

Toen hij ter wereld kwam, was de Franse koning niet meer dan een marionet. De echte macht zat bij de adel en de eerste minister. De Zonnekoning zou die allemaal buitenspel zetten en alle macht naar zich toetrekken. Hij bouwde het glorieuze en weelderige Versailles en werd het symbool van het absolutisme. Hij versloeg zijn vijanden de Hollanders en Oostenrijkers en veroverde onder andere Frans-Vlaanderen. Tegen het einde van zijn leven was Frankrijk het machtigste land in Europa. Toch plantten zijn gloriezucht en vele oorlogen de zaadjes van de Franse Revolutie.

In deze tiendelige podcast behandelt hij ieder fragment van het leven van Louis XIV. Zo bespreekt Op de Beeck uitvoerig de geopolitiek van de 17de eeuw en de vele oorlogen van de Zonnekoning. Maar hij maakt ook ruimte voor het persoonlijke leven van Louis zoals zijn (actieve) liefdesleven, psychologie en karakter. Dat zorgt ervoor dat je een intieme kijk krijgt in het leven van de Zonnekoning. Op de Beeck toont de mens achter de zon.

De Zonnekoning is ondertussen Op de Beecks vierde podcast. Eerder vertelde hij het verhaal van Napoleon, het liefdesleven van Napoleon en de Belgische revolutie. Ook hier maakt Op de Beeck je warm voor het onderwerp. Hij geeft niet gewoon uitleg, hij is een gepassioneerd verteller en beleeft de emoties van de Zonnekoning. Met eenvoudige en begrijpbare taal weet hij  de droge geschiedenis boeiend te houden. Ook wisselt hij vaak af met persoonlijke en grappige anekdotes. Zoals het proces waar een maîtresse Louis zou proberen te manipuleren met behulp van een liefdesdrankje.

De sfeer is ook adembenemend dankzij de vele passende details. Geluidseffecten ondersteunen ook het verhaal. Zo hoor je martelgeluiden en gekerm terwijl Johan Op de Beeck vertelt over de ondervragingen na een mislukte aanslag op de koning. Met de vele barokmuziek van onder andere Michel-Richard Delalande en Jean-Baptiste Lully die tussendoor speelt, waan je je in Versailles.

Soms is het moeilijk het verhaal van de Franse koning te volgen. Zo is het moeilijk om de vele maîtresses van Louis uit elkaar te houden. Ook eindigt de podcast vrij abrupt met de dood van de Zonnekoning. Op de Beeck vertelt niet over de invloed die zijn dood had op Frankrijk, zijn opvolger Louis XV en de Franse Revolutie.

Toch is “de Zonnekoning” een uitgebreide ontdekking over de pruikentijd, Versailles en Louis XIV.

De podcast is te beluisteren via Google podcasts, Apple podcasts, Spotify of deze link.