Sjotcast komt iedere maandag online ©Podcast Luisteren

Sjotcast, waar nooit eerder vertelde verhalen naar boven komen

“Als je me vraagt of ik een terugkeer naar België of een transfer naar een exotisch land verkies, dan kies ik voor het eerste”, vertelt Bjorn Engels, voetballer bij Aston Villa. Het is een van de vele verrassende quotes die in de afleveringen van Sjotcast naar boven komen. De podcast begint telkens met een korte inleiding waarin er een ludiek gesprekje tussen Guillaume Maebe en Lars Godeau plaatsvindt. Beiden zijn ze journalist van Het Nieuwsblad en richtten ze enkele maanden geleden samen met Gert Gysen de voetbalpodcast Sjotcast op. Maebe begint telkens met de woorden “dag Lars”, waarop Godeau inpikt met “dag Guillaume”. Deze intro is typerend voor Sjotcast. Het is een soort pingponggesprek tussen beide heren, wat ludiek bedoeld is. Elke maandag komt een nieuwe aflevering online. Je vindt Sjotcast terug op de website van Het Nieuwsblad, Apple Podcasts en ook op Spotify kunt u genieten van de stem van Guillaume Maebe, die alle verhalen met veel passie overbrengt.

Niet altijd, maar toch in het merendeel van de afleveringen komt er een gast over de vloer. Na de intro tussen Maebe en Godeau geven ze een anekdote over de gast prijs. Gouden Schoen Tessa Wullaert, Anderlechtdoelman Frank Boeckx en KV Mechelenverdediger Arjan Swinkels zijn enkele voorbeelden van bekende figuren die de revue al gepasseerd zijn. Een gast met naam en faam zoals deze drie is zonder twijfel een meerwaarde.  Een verhaal als het pleidooi dat Mats Rits geeft (speler van Club Brugge) om het gebruik van zwembaden op trouwfeesten af te schaffen is een van de vele verrassende anekdotes die je te weten komt tijdens de afleveringen.

Het coronavirus heeft geen invloed op het publiceren van de podcast. Zelfs nu komt elke maandag een uitzending online. Ze praten bijvoorbeeld over de activiteiten die de voetballers doen tijdens de lockdown. Het is knap hoe ze de luisteraar toch kunnen amuseren. In aflevering drieëndertig is Björn Engels de centrale gast. Hij speelt bij Aston Villa, een ploeg in de Engelse eerste klasse. Door de lockdown kon hij niet overkomen naar België en spraken de heren hem via Skype. De oplossingen die de mannen van Sjotcast aanreiken in zo’n korte tijd om toch een aflevering te kunnen publiceren, zijn zonder twijfel knap.

Heeft Sjotcast minpunten? Misschien duurt een aflevering net iets te lang. Een aflevering van 35-40 minuten zou ideaal zijn om de luisteraar geboeid te houden. Nu springen de presentatoren soms eens van de hak op tak. In aflevering vijfendertig is Killian Overmeire ( kapitein van Sporting Lokeren) de centrale gast. Hij vertelt onder andere over de hoogtepunten van zijn carrière en om die hoogtepunten in te leiden, maken de presentatoren gebruik van fragmenten uit het verleden. We horen bijvoorbeeld Overmeire praten na het behalen van de Beker van België met KSC Lokeren. Die audiostukken maken het verwarrend en zorgen ervoor dat je soms totaal niet meer mee bent.

Niettegenstaande is het altijd een plezier om op maandag in de zetel te ploffen en op het gemak te luisteren. De podcast zag nog maar recent het levenslicht, maar is in korte tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd voetbalonderonsje. Het is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van het mooiste spelletje ter wereld.