© De Standaard

dS Audio: Kwaliteit met weinig pit

De impact van de coronacrisis op ons smartphonegebruik? Een evaluatie van Charles Michel als Europees president? In tijden waarin de bevolking zich ergert aan de inmiddels monotone coronajournaals, gooit dS Audio zijn luisteraars een reddingsboei toe met actuele en frisse onderwerpen. De podcast van De Standaard scheert inhoudelijk hoge toppen, maar moet  op vlak van sfeer leergeld betalen.

DS Audio is een podcast die ondertussen meer dan 150 afleveringen telt. Het concept is eenvoudig: gedurende een halfuur ontleedt een presentator een actueel onderwerp en gaat die daar dieper op in met een aantal gasten. ‘Journalistiek om naar te luisteren’ zoals dS Audio zichzelf omschrijft.

Frisse invalshoeken

Wat meteen opvalt, is dat de presentatoren er telkens in slagen frisse invalshoeken aan te halen. Geen zoveelste aflevering over de oorzaken van het coronavirus, maar nieuwe, verborgen thema’s. Een aflevering gewijd aan ons verhoogde smartphonegebruik in coronatijden was een onontgonnen en daardoor ook intrigerend onderwerp dat meteen in het oog sprong.

Aandacht voor iedereen

Voorts blinken de presentatoren ook uit op andere vlakken. In de eerste plaats omdat ze in elke aflevering erin slagen de juiste journalistieke vragen te stellen. Zullen trackingapps geen inbreuk vormen op onze ze privacy?, Wat doet een president van Europa? Het lijken op het eerste gezicht onbeduidend en overbodige vragen maar dat zijn ze allerminst. Het zijn de fundamentele vragen en bezorgdheden waarop de gewone man een antwoord wil. Maar dS Audio slaagt er vooral in een podcast af te leveren waar iedereen zijn gading vindt. Waarom staan de Noordelijke en Zuidelijke landen van de EU zo tegenover elkaar in de onderhandelingen over het budget van de EU?  Deze vraag toont aan dat de meerwaardezoeker niet hoeft te vrezen dat de gesprekken een gezellig onderonsje blijven. Hoe verder de aflevering telkens gaat, hoe meer de moeilijkheden, twistpunten en discussiepunten van elk onderwerp aan bod komen.

Toch moet dS Audio op andere vlakken aan kwaliteit inboeten. Ik wil toch even reageren op wat Jozefien gezegd heeft voor ik uw vraag beantwoord. In aflevering 123 vond ik eindelijk wat ik zocht: interactie tussen de gasten en spontaniteit. Ik moet Mia Doornaert, van wie de uitspraak afkomstig is, ervoor bedanken. Want daar ontbreekt het nog in deze podcast, de dynamiek, of beter gezegd, het gebrek eraan. Het vaste stramien is de presentator die een vraag stelt en de gasten daar vervolgens op laat antwoorden. Bijvragen zijn er wel gesteld, maar ze zijn enkel afkomstig van de gespreksleider en zo blijf je als luisteraar toch op je honger zitten.

Vreemde jingles

Al is de presentator niet de enige schuldige. Ook de keuze voor mysterieus klinkende jingles en het gebrek aan auditieve afwisseling dragen bij aan die vreugdeloze sfeer. Regelmatig hoor je een mysterieus en vreemd achtergrondgeluid wanneer de gasten duiding geven. Of de makers daarmee de anders zo druilerige en lijzige sfeer willen compenseren, is niet duidelijk. Dat het afleidt van de inhoud van het gesprek, is onweerlegbaar. Al bevat aflevering 150 telefonische getuigenissen waarbij je als luisteraar een aangename afwisseling van stemmen hoort die de uitzending meer leven geven.

Dat dS Audio zijn slogan eer aan doet, is duidelijk. Interessante gasten behandelen actuele onderwerpen worden vanuit een vernieuwende invalshoek. Met wat meer schwung, dynamiek tussen de gasten en auditieve afwisseling heeft deze podcast zeker het potentieel om een blijver te zijn.