Moordenaar Tijl Teckmans (links) en zijn slachtoffer Britta Cloetens ©VRT/ VTM

‘De verdwijning van Britta Cloetens’: een eindeloze zoektocht naar antwoorden ★★★☆☆

“Ge durft niet denken dat ze dood is”, hoopt speurder Wim Cuypers. Nog altijd tasten ouders, vrienden en familie van Britta Cloetens in het duister over wat er met haar zou gebeurd zijn op die beruchte zaterdag 23 april, 2001. Tijl Teckmans geeft geen krimp. Hij was een kernpsychopaat, een gladde prater, een narcist en een man van geen berouw. Speurders en politie kregen nooit een antwoord.

Waarom zijn true-crimereeksen zo populair? Misschien wel, omdat ze enigszins normaal lijken? Meer dan wekelijks worden we geconfronteerd met een misdaad op het nieuws: een onrustwekkende verdwijning, een schietpartij, … Moord is iets wat fundamenteel taboe is en wat kan ontstaan uit een menselijke opwelling. Centraal staat de misdaad, maar het gaat ook om de gedachtes errond. Wat is het verschil tussen een moordenaar en iemand zoals u en mij? Het gaat om de mens, de familie en de invloed van het sociale aspect.

De streamingsdienst Netflix sprong meteen op het thema van true-crimereeksen. Een gat in de markt. Het recept bij true crime is altijd hetzelfde. Zelden langdradig, perspectieven van zowel de daders als het slachtoffer en centraal staat de misdaad. Maar in “De verdwijning van Britta Cloetens” staat de misdaad té centraal. De driedelige podcast van VRT bestaat uit geluidsfragmenten van het verhoor van Tijl Teckmans en verschillende getuigenissen van familie, vrienden en speurders. De hele zaak wordt ontrafeld, of dat proberen gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans toch.

De eerste true-crimereeks van eigen bodem zet de hele reconstructie centraal. Een moordzaak zonder lijk, maar wel een dader. Die dader is Tijl Teckmans, een man die gekend bleek bij de federale politie omwille van zedenfeiten. Het gerechtelijke verleden van Teckmans voedde de verontrusting. De politie had alle troeven in handen om de dader snel te laten bekennen. Een massale aanwezigheid van sporen, maar daartegenover stond wel ‘een buitengewoon irritant man om te verhoren’. De woorden van een van de rechercheurs blijven dan ook nazinderen: “Hij is een verkoper, en verkopers winnen altijd.”. 

De podcast blijft te veel hangen rond hetzelfde. Informatie losweken bij kijkers om zich nog iets te herinneren van die beruchte zaterdag 23 april. De politie heeft geen voet om op te staan met de weinige informatie de ze heeft. En dat wordt ook duidelijk in de podcast zelf, je krijgt nauwelijks informatie over het verhaal achter Teckmans en Cloetens in de podcast.  Welke invloed heeft die eerste veroordeling tegen zedenfeiten op hem gehad? Wat voor jeugd heeft Teckmans gekend? True crime draait ook rond het verhaal achter de moord en dat verhaal achter de moord krijg je wél te horen in bijvoorbeeld de podcastreeks ‘Kwaad Bloed’ van de VPRO. Gerrit Kalsbeek van De Volkskrant en Jacqueline Maris van de ‘VPRO’ op zoek naar wat er aan het misdrijf voorafging. Ook leggen ze hun focus op wat er daarna gebeurde, met het dorp of met de nabestaanden en de daders. Iets wat in de podcastreeks van VRT net te weinig wordt gedaan.

In de ‘Verdwijning van Britta Cloetens’ komt ook het verhoor sterk naar boven. De getuigenissen van Teckmans grijpen je naar de keel, want hoe kan iemand zo met zichzelf leven? Toch had hij misschien wel gelijk toen hij tijdens zijn verhoor aangaf dat de politie hem had teleurgesteld. Komt het door de reconstructie van de feiten of was er toch enige laksheid bij de politie van Antwerpen? Zo veel aanknopingspunten zoals bebloede kledij, modderige schoenen, een gereinigde auto en bloedsporen, maar nooit is er iets van Cloetens teruggevonden. Het was en is chaos. En die kan je ook terugvinden in de podcast. Het is erg onduidelijk om te achterhalen wie van de getuigen aan het woord is, waardoor je de aandacht verliest.

Was Cloetens de verkeerde vrouw op de verkeerde plaats? Waar is ze nu? Wat is er gebeurd en waarom was zij het slachtoffer? Niets wees op een misdaad in het eerste geval bij Britta haar verdwijning, maar niets was minder waar. Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans willen het dossier ontrafelen. Maar na al die jaren is het nog altijd niet duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld en waar het lichaam is verstopt. Tijl Teckmans zweeg tijdens zijn verhoren en zwijgt nu nog altijd.

De podcast is te beluisteren via Spotify, via Google Podcasts en ook via Apple Podcasts.