(c) Flickr

Zoeter dan zoet – podcast Wanderland

Not all of those who wander are lost is de slogan van de podcast Wanderland van Radio 1. Hierbij gaat muzikant Gertjan Van Hellemont samen met een collega-muzikant op pad. Een podcast zo persoonlijk dat je bijna de adem van beide artiesten in je nek voelt. Gezellig kuieren door de dromerige straten van Parijs, een bezoekje brengen aan onze noorderburen of toerist zijn in eigen land. Op stap met goeie schoenen, open ogen en een rugzak vol verhalen.

Gertjan Van Hellemont van de Gentse band Douglas Firs neemt in elke aflevering van de podcast Wanderland een collega-muzikant mee op een stevige wandeling, met nog stevigere anekdotes. Diepe verhalen over meditatie en spiritualiteit, gezellige boekenwinkeltjes die net uit Harry Potter lijken tekomen, lelijke maar charmante straatjes en op het einde een streepje muziek vergezeld door piano of gitaar. Het klinkt even magisch als het is. Wanderland brengt Alice in Wonderland in je eigen huis. De naam van de podcast is een samenvoegsel van het Engelse werkwoord to wander—wat zwerven of dwalen betekent – en het woord “wonderland. Aan originaliteit alvast geen gebrek.

Wie verwacht van de eerste seconde al in wonderland te zitten, heeft het mis. De podcast begint met een jingle die de sfeer van Wanderland in een tiental seconden samenvat. Voor Van Hellemont zijn stapschoenen aantrekt, is er eerst een korte introductie met de presentator van het Radio 1 programma Wonderland Korneel De Clerq. De introductie neemt een stuk van de magie van het programma weg. Op het einde sluiten De Clerq en Van Hellemont ook samen af, een vooruitblik én een terugblik is dus net iets te veel van het goede. Zo schiet de luisteraar al weer wakker voor hij kon wegdommelen.

De afleveringen zijn met momenten zowel luchtig als zwaar. Van Hellemont heeft gesprekken met Bent Van Looy over een ruzie met zijn vriendin op een bankje in een verlaten steeg in Parijs. Hij praat met Wannes Capelle over hoe weinig we ons nog vervelen, wat redelijk ironisch is in tijden van lockdown door een pandemie. Aangezien er alleen maar klank is en het over een wandeling in een stad gaat, moet de luisteraar zich kunnen inleven. Daarom staat er op de site van Radio 1 een kaart met de exacte wandeling die de twee artiesten hebben afgelegd.

Wanderland is een podcast over de muzikant, de promopraatjes zijn op de filter blijven liggen en alleen het puurste is eruit gekomen. De artiesten gaan dieper dan ik zing graag een liedje op een podium voor een aantal mensen. Ze vertellen persoonlijke verhalen, kijken terug en eventueel vooruit terwijl ze gezellig wandelen door de stad die hen nauw aan het hart ligt. Van Hellemont is geen Xavier Taverne of Christel Van Dyck, maar hij doet het wel. Hij heeft oog voor schoonheid en detail. Hij weet wanneer hij moet inpikken of doorvragen en als de artiest zijn of haar verhaal doet, antwoordt hij wat onwennig oké, maar dat heeft ook zijn charmes. Een alledaags gesprek bestaat niet alleen uit watervallen, af en toe volstaat het geluid van de stad om de stilte op te vullen.

De muziek zit in het programma gevlochten, korte stukjes over het gesprek, of met omgevingsgeluid, maar altijd op het juiste moment. Afsluiten doen alle muzikanten met een nummer, gespeeld op de gitaar of piano ergens in een lieftallig café of een gezellig straatje. Éen ding is zeker, zoeter kan het niet.

Door Justine Cottenie