Eddie Hall (links) en Hafthor Julius Bjornsson (rechts), de enige mannen die ooit 500 kilogram deadliftten. ©Wikimedia Commons

The Beast vs The Mountain: strijd der kolossen

Als een onstopbaar beest en een onbeweeglijke berg botsen, krijg je de meest intense show-down aller tijden. Strongmen Eddie Hall en Hafthor Julius Bjornsson zullen volgend jaar in Las Vegas hun geschil beslechten in de zwaarste bokswedstrijd aller tijden.

In 2017 won de Brit Eddie Hall de titel van World’s Strongest Man. Die wedstrijd, waar zogenaamde strongmen aan deelnemen, is het summum van de gewichthefcompetities. IJslander Hafthor Julius Bjornsson werd toen tweede. Het was voor Bjornsson al de derde keer dat hij tweede werd in zijn carrière. Ook drie derde plaatsen stonden op dat moment al op het palmares van de IJslander. Bjornsson ging niet akkoord met de overwinning van Hall en beschuldigde de Brit ervan de jury omgekocht te hebben. De World’s Strongest Man-competitie is een uithoudingsslag die bestaat uit meerdere disciplines. De Brit zou de verschillende onderdelen van de competitie hebben laten veranderen in zijn voordeel. 

Hall won drie van de zes etappes, waaronder de deadlift. Bij die discipline is het de bedoeling om een zo zwaar mogelijk gewicht totde heup te heffen. In 2016 werd Eddie Hall de eerste man ter wereld die 500 kilogram deadliftte. De Brit was dan ook de absolute favoriet in dat onderdeel een jaar later. Bjornsson kon maar één onderdeel winnen en eindigde als tweede in vier van de onderdelen. Hiermee bevestigde de IJslander zijn status als eeuwige tweede.

Eén jaar later slaagde Bjornsson er eindelijk in om de felbegeerde titel te veroveren. Een echte revanche was het wel niet. Na Halls overwinning in 2017 besloot de Brit zijn strongman-carrière te beëindigen. Bjornsson behaalde tijdens zijn carrière ook mainstream populariteit door zijn acteerprestaties in Game of Thrones, de hitserie van HBO. Hierdoor blijft hij altijd een van de favorieten van het publiek.

Een schepje erbovenop

Vier jaar na Halls stunt besloot ook Bjornsson een gooi te doen naar het record. Na Hall slaagde ook de IJslander erin om het waanzinnige gewicht van 500 kilogram te deadliften. Hij deed er zelfs een schepje bovenop. Het schepje woog exact één kilogram. Die prestatie van Bjornsson is wel niet onbesproken. Bjornsson vestigde zijn ‘record’ niet tijdens een competitie zoals Hall, maar in zijn eigen trainingscentrum. Hierdoor is Hall officieel nog altijd de actieve recordhouder. De jarenlange rivaliteit van de twee kwam hierdoor dan ook op een hoogtepunt. Beide mannen besluiten hun strijd uit te vechten in de ring. 

Hall weegt 186 kilogram en is maar is 190 centimeter groot, wat voor strongmen een miezerige lengte is. Daarentegen heeft ‘The Mountain’ Bjornsson zijn bijnaam niet gestolen. De IJslander is een reus onder de strongmen. Met zo’n206 centimeter torent hij boven zijn tegenstanders uit. Door die enorme lengte is Bjornsson ook twintig kilogram zwaarder dan zijn Britse tegenstander. Halll en Bjornsson tekende alvast de papieren, maar de exacte tijd en plaats zijn nog niet gekend. Ergens in september 2021 zullen ‘The Beast’ Eddie Hall en ‘The Mountain’ Hafthor Julius Bjornsson in Las Vegas tegenover elkaar staan in wat de zwaarste bokswedstrijd aller tijden zal worden.