Door de coronacrisis is de bibliotheek tijdelijk een takeawaybib. Foto door Liam Van Haverbeke

Ingelmunster leest verder, ook in coronatijden

“Zoveel boeken, zo weinig tijd”, zei muzikant Frank Zappa ooit. Door de coronacrisis hebben mensen plots wel veel tijd, maar ze hebben weinig boeken in huis. Vele bibliotheken en boekenwinkels moeten namelijk de deuren sluiten tot 17 mei. Gelukkig heeft de West-Vlaamse gemeente Ingelmunster een creatieve oplossing.

Ook de gemeentelijke bibliotheek van Ingelmunster sloot op 14 maart door de maatregelen tegen het coronavirus. Maar lang bleven de medewerkers van de bib niet bij de pakken zitten. Ze ontwikkelden een eenvoudig systeem waardoor alle leden van de Ingelmunsterse bibliotheek toch kunnen verder lezen: een takeawaybib.

Hoe werkt het?

Wie een boek wil lezen kan simpelweg een mail sturen naar bibliotheek@ingelmunster.be.  Daarin zet je de titel en auteur van een boek of een genre dat je graag leest. Kinderen kunnen ook hun leesniveau vermelden, zodat ze kunnen blijven oefenen op het juiste niveau. Het assortiment van boeken kunnen lezers terugvinden op de website van de bibliotheek. Je kan tot tien exemplaren per keer bestellen. Wie geen e-mail heeft, kan bellen naar het nummer 051 32 14 65, maar alleen op werkdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

Als het mailtje verstuurd is, gaan de medewerkers van start en zoeken ze het gekozen boek. Ze leggen het dan klaar en sturen een mail terug naar de klant, met een afhaalnummer. Je kan het dan komen ophalen elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 14 en 17 uur. De boeken liggen klaar in de vergaderzaal, omdat er daar meer ruimte is. Want natuurlijk geldt hier ook de social distancing. Daarom mag er maar één persoon per keer binnen en moet je verplicht je handen ontsmetten.

“ … kinderen moeten blijven oefenen.”

Nadine Verheye, schepen van cultuur en medebenker van het systeem, is blij met het resultaat. “Omdat iedereen thuis moet blijven, is het wel aangenaam dat we af en toe eens een boek kunnen lezen of een dvd bekijken. Daarom hebben we een afhaalservice gemaakt die voldoet aan de coronamaatregelen. We zijn heel blij dat we dit kunnen doen. Zo kan iedereen blijven lezen, dat is ook belangrijk voor kinderen. Want die moeten blijven oefenen.”

Wie al een boek had uitgeleend voor de maatregelen van start waren, hoeft niet te panikeren. Alle boeken zijn automatisch en gratis verlengd tot 17 mei. Ook is er een mogelijkheid om boeken toch in te leveren via de inleverbus net naast de bibliotheek. Deze bus wordt elke dag leeggemaakt.

Ingelmunstenaar Krist Vandesompele is een van de mensen die al boeken heeft besteld via het nieuwe systeem. “Ik vind het een goed initiatief. Zo moet ik me thuis niet vervelen. Door heel het coronagedoe werk ik nu maar halve dagen. In het begin was dat nog leuk, maar nu steekt het toch wel tegen. Het is de eerste keer dat ik op zo’n manier boeken heb besteld, eentje voor mijn vriendin en een voor mezelf. Een echte boekenwurm zou ik mezelf niet noemen, maar het is een iets anders dan altijd maar tv-kijken.”

Wie zelf een boek wil bestellen, kan alvast een kijkje nemen op de website van de bibliotheek: https://ingelmunster.bibliotheek.be/.