Golfprof en -trainer Yves Langeraert oefent in zijn tuin. © YouTube Yves Langeraert

Golfen tijdens corona

Yves Langeraert is een golfprof en -trainer voor de golfclub van Oudenaarde. Hij verwachtte niet dat hij twee maanden lang niet naar de golfbaan zou kunnen, maar behielp zich vanuit zijn tuin. Na het gemis kan hij weer lesgeven, maar op een iets andere manier.

Toen ons land op 13 maart een lockdown uitriep, had Yves Langeraert niet verwacht dat hij niet meer zou mogen golfen: “Onze club heeft een terrein van 140 hectare met twee banen, dus wij kunnen allemaal apart trainen als dat nodig is.” De Vlaamse overheid moedigde sporten nochtans aan, maar dat gold blijkbaar niet voor de golfsport. “Social distancing is vrij vanzelfsprekend in onze sport, dus dat is geen grote verandering”, meent Yves Langeraert.

Blijven trainen

Een prof zou dat niet zijn zonder profmentaliteit. Daarom gaat Yves Langeraert creatief met de situatie om en houdt hij zichzelf en de spelers die hij traint dagelijks bezig. “Ik stuur dagelijks een filmpje met een skill-challenge naar de leden van onze clubs. Zij kunnen die thuis in de tuin of soms zelfs indoor doen. Daarnaast stuur ik iedere maandag ook drie filmpjes met technische uitleg over de putting, de korte slag en de lange slag”, legt Langeraert uit.

Door die oefeningen ook dagelijks zelf uit de voeren, verbetert de Oost-Vlaamse golfer zijn eigen spel ook. “Het is niet de golfer die het verste slaat, die wint. Dat is belangrijk voor de eerste slagen, maar uiteindelijk win je dankzij het korte spel. Ik voel wel dat mijn techniek daarin verbetert”, verbaast Langeraert zich.

Vanaf maandag mogen alle sportclubs van een individuele sport terug openen, dus ook die van Oudenaarde. Langeraert kijkt ernaar uit om terug op de golfbaan te staan: “We gaan dat rustig opbouwen. We beginnen met zeer kleine groepen of families en zullen afstand moeten houden, ook al vormt dat eigenlijk geen probleem. We mogen de lichaamshouding bij de slag niet corrigeren en het materiaal niet aanraken, maar verder zal het verschil niet zo groot zijn.”

Coronakorting

In normale omstandigheden is de lente een piekperiode voor de golfsport, maar dat is dit jaar net wat anders. “Gelukkig betalen de leden hun lidgeld in het begin van het jaar, want anders zou de club het wel echt moeilijk hebben. Onze tuinmannen blijven gewoon doorwerken en onze banen onderhouden, terwijl er geen inkomsten meer zijn”, aldus Langeraert. Ook alle ‘green fees’ vallen weg voor de golfclubs. “Dat is geld dat een niet-lid betaalt om een van onze banen af te werken. Dat kost tachtig euro in het hoogseizoen, dus daar lopen we veel inkomsten mis”, verduidelijkt hij.

Om deze periode financieel te overbruggen, heeft Langeraert een creatieve oplossing gevonden: “We verkopen trainingspakketten voor na de coronaperiode. Wie nu inschrijft en betaalt, krijgt een korting van vijftig euro. Zo hebben wij toch wat inkomsten en we hebben wel al wat inschrijvingen gehad.” Volgens Langeraert is dit ook hét moment om golf te promoten: “Het is een zeer rustgevende sport die je tot op een late leeftijd kan beoefenen. Dit is het moment om onze sport in de kijker te zetten, want zo kunnen mensen sport combineren met de natuur.”