Door de coronacrisis komt het afscheid van triatleet Frederik Van Lierde in het gedrang. ©David Pintens

Afscheid in mineur dreigt voor triatleet Van Lierde

De zomer van 2020 moest voor triatleet Frederik Van Lierde een kers op de taart zijn. Na talrijke overwinningen wou hij nog voor een allerlaatste keer knallen. Triatlons in België en Frankrijk duidde Van Lierde met rode stip aan in zijn agenda. Tot corona daar een stokje voor stak.

De overheid staat sporten in de regio toe, waardoor Van Lierde nog steeds optimaal kan trainen. “Ik loop en fiets nog dagelijks al mijn kilometers. In dat opzicht blijft alles zowat hetzelfde. Voor het zwemmen is dat een ander paar mouwen”, vertelt hij. Publieke zwembaden zijn momenteel allemaal gesloten. Van Lierde moest dus op zoek naar een alternatief. “Ik ben beroepsvrijwilliger bij Defensie met een profsportcontract. Ik kreeg dan ook het militair zwembad in Zeebrugge ter beschikking. Daar kan ik ongestoord mijn baantjes trekken, want daar is momenteel niemand aanwezig.”

Volgens Van Lierde staat het lege zwembad in schril contrast met de drukke straten. “Vroeger kwam ik tijdens mijn loopsessies hier en daar iemand tegen. Tijdens deze quarantaine is het aantal lopers bijna verviervoudigd. Het is de ideale manier om je hoofd even leeg te maken”, geeft hij mee. Niet enkel op straat, maar ook online ziet de triatleet het aantal sporters toenemen. “Zwift is een computerspel waarbij fietsers van over de wereld het tegen elkaar opnemen. Door op rollen te fietsen simuleert het spel een echte wedstrijd. Sinds het begin van de lockdown zag ik het aantal gebruikers sterk stijgen.”

“Niks meer te bewijzen”

De eerste triatlon van het seizoen staat gepland op vijftien augustus in Embrun, Frankrijk. “Al heerst daar nog heel wat onzekerheid rond. In België is alles verplaatst naar september of oktober. Ik zal dit jaar maar aan vier triatlons deelnemen, maar ik zou al tevreden zijn mochten die vier effectief plaatsvinden”, aldus Van Lierde. Voor de triatleet ging de zomer van 2020 zijn laatste seizoen zijn. Een afscheid van de sport zonder afsluiter komt dan ook nakend dichtbij. “Uiteraard is dat jammer, maar ik denk niet dat ik nog iets te bewijzen heb. De situatie is nu zo en daar kan ik niks aan veranderen. Het is nu eenmaal een delicate sport wat corona betreft. Bij het zwemmen is het quasi onmogelijk om meer dan twee meter afstand te houden.”

Zijn afscheid een jaar uitstellen ziet Van Lierde niet meteen zitten. “Ik heb altijd gezegd dat 2020 mijn laatste jaar is en daar zal ik me ook aan houden. Mijn leven na de sport is al te goed gepland om nu gekke dingen te doen.” Na zijn sportcarrière blijft defensie zijn opdrachtgever.“In maart 2021 start ik mijn opleiding als officier. Mijn ambitie is om verantwoordelijke te worden van alle topsporters binnen Defensie, maar daarvoor moet ik eerst mijn diploma behalen”, aldus Van Lierde. Niet enkel op sportief vlak heeft deze crisis de nodige gevolgen. De financiële impact is minstens even groot. “Voorlopig zijn er nog geen sponsors afgehaakt, maar ik mis natuurlijk wel eventueel prijzengeld. Bepaalde geldschieters reiken ook een bonus uit als je op een bepaald punt als eerste aankomt. Het is voor mij dus wel een stevige hap uit mijn budget”, besluit hij.