Zelfs schakers hebben last van de coronapandemie. ©Lennert Suykerbuyk

Schaken tijdens de lockdown

De lockdown heeft een grote impact op allerlei sportverenigingen en hobbyisten. Schaakclubs zijn hier geen uitzondering op. Niemand kan nog een wedstrijd spelen en het is onduidelijk wanneer het wel weer mag. Daarom moeten de clubs creatief zijn. Zo zet de Schaakkring Bredene nu in op digitaal schaken.

Om klassiek te schaken in een club heb je een lokaal nodig. De meeste schaakclubs in België hebben dat niet. Daarom spelen ze in lokalen van de stad of in cafetaria’s. Zolang de horeca gesloten blijft en ook de gemeentes hun gemeenschapshuizen dichthouden is een normale werking van een schaakclub niet mogelijk. “De Schaakkring Bredene kan zijn zaal pas gebruiken vanaf eind juni. Misschien moeten we zelfs nog langer wachten,” zegt voorzitter Anita Bruyneel.

Geen sport

Daarnaast hebben schaakclubs nog een ander probleem. De Vlaamse Gemeenschap beschouwt schaken niet als een sport, maar als een gezelschapsspel. “Hierdoor kunnen we juridisch gezien de voorstellen van de Veiligheidsraad over sportactiviteiten niet opvolgen. Het is voor ons heel onduidelijk wanneer we terug mogen beginnen, net zoals voor bijvoorbeeld quiz- of pokerclubs. Toch is het mogelijk voor ons om de anderhalve-meter-regel te volgen. De meeste tafels waarop onze borden liggen zijn groot. Hierdoor is er genoeg afstand tussen de twee tegenstanders. Het is dus best mogelijk om in clubverband te schaken als we maar ver genoeg van elkaar spelen. Desnoods verplichten we onze leden om een mondmasker te dragen. Want schakers blijven normaal gezien niet altijd zitten en kijken eens naar de wedstrijden van hun tegenstanders,” aldus de voorzitter.

Schaakkringen hebben nog een ander probleem. Veel clubs hebben een jeugdafdeling. Ook de Schaakkring Bredene, waar kinderen een groot deel van de leden vormen. “Door de afstandsregels is het niet haalbaar hen nu op te leiden. Ze zijn gewoon met te veel.”

Digitaal schaken

Vergeleken met andere sporten is de lockdown voor schakers geen ramp. “Ook de Schaakkring Bredene organiseert nu iedere dinsdagavond een toernooi. Dat is normaal gezien onze clubavond. Een virtuele schaaksessie duurt ongeveer twee uur. Zo kunnen we toch nog wedstrijden houden. Wij zijn trouwens lang niet de enige club die nu online speelt. De clubs Gistel en Blankenberge werken ook zo.” zegt Bruyneel. Toch is deze manier niet zo populair onder de leden. Volgens de voorzitter is slechts een vierde van de club geïnteresseerd in digitaal schaken. “Ik kan het zelf niet verklaren. Hopelijk mogen we snel weer in groep spelen,” aldus de voorzitter.