Into the Wild
Film

Into the Wild: meer dan een roadmovie met prachtige natuurplaatjes

Geffrey Van der Veken

In tijden van corona, opgelegde isolatie en hamsteren is het een ideale moment om even terug te blikken op een absolute filmklassieker uit 2007 Into the Wild. Een film die aantoont wat echt belangrijk is in het leven.

Gewapend met een trekrugzak, een jachtgeweer en een paar laarzen begint Chris McCandless aan het grootste avontuur van zijn leven, een zoektocht naar zichzelf. Into the Wild is een adembenemende film geregisseerd door Sean Penn, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer. Krakauer schreef zijn boek over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless. Hij baseerde zich hiervoor op notities die McCandless tijdens zijn tocht heeft achtergelaten. McCandless is een Amerikaanse student die wil vluchten van een maatschappij vol materialistische overdaad en hebzucht. Hij laat zijn luxeleventje achter zich en vertrekt Into the Wild. Vanaf dat moment vertrekt hij onder de alias Alexander Supertramp en begint hij aan zijn tocht naar Alaska. Op zijn reis komt hij diverse lotgenoten tegen die telkens op hun eigen manier het geluk en verdriet van vrijheid beleven. Van het hippiekoppel Rainey en Jan tot een oude eenzame ex-militair. McCandless leert hen telkens op een andere manier van het leven te genieten.

Geluk schuilt soms in een klein hoekje. Dat laat McCandless doorheen de film zien. Kijk eens naar buiten en geniet van de wonderen van de natuur. Nu het contact met anderen geen optie is, leren ook wij als samenleving genieten van de kleine dingen in het leven. De bloeiende bloesems, de fluitende vogels en de zon die door de takken van de bomen schijnt.

Emile Hirsch weet na zijn rol in de romcom The Girl Next Door ook een sterk en totaal verschillend personage neer te zetten met Chris McCandless; een jonge dromer die het echte leven wil proeven en ontdekken. Ook William Hurt en Marcia Gay Harden weten een puike prestatie neer te zetten, al zijn hun verschijningen op het scherm jammer genoeg eerder sporadisch. Het duo speelt de strikte ouders van McCandless. Zij staan in het verhaal voor de problemen waar McCandless zich aan ergert in deze consumptiemaatschappij: hebzucht en het pronken met bezit. Ook van deze materiële hebzucht zouden we in deze tijden moeten afstappen. Het is tijd om te beseffen dat we ook met wat minder gelukkig kunnen zijn. De film laat zien hoe we in deze tijden van de wereld en van elkaar kunnen genieten. Hij leert ons hoe we alles en iedereen rondom ons, maar ook onszelf kunnen verkennen en herontdekken. 

Het verhaal wordt ingesproken door Jena Malone die ook Carine speelt, de zus van McCandless. Haar zachte stem geeft het verhaal extra kracht door het tragische avontuur nog triester te maken en tegelijkertijd ook de rust en sereniteit van de film te versterken. Met behulp van divers kleurgebruik en een fantastische soundtrack door Eddie Vedder weet de film in een fractie om te schakelen van euforisch geluk naar tragisch verdriet en bloedstollende spanning.

Deze film die twee Oscarnominaties binnenrijfde is meer dan een roadmovie met prachtige natuurplaatjes. In zijn tweejarige reis ontdekt McCandless meer van de wereld dan de gemiddelde persoon in zijn hele leven. De kille ijsvlaktes, kolkende rivieren en eindeloze valleien worden door de acteurs afgewisseld met een spectrum aan emoties. Na de quarantaine moeten we niet allemaal een reis naar Alaska maken om echt gelukkig te zijn. McCandless wou ons duidelijk maken dat we meer moeten proeven van het leven. We moeten wegvluchten van het materiële om onze hernieuwde vrijheid te ontdekken.

Kortom, Into the Wild is een mooie mix van tragedie en euforie die iets vertelt over de hebzucht van mensen en wat echte vrijheid betekent. De sterke cinematografie en de mooie ensemble-cast maken de film een absolute aanrader en een must-watch voor iedere filmliefhebber.

21/09/2007

Regisseur: Sean Penn

Acteurs: Emile Hirsch, William Hurt, Marcia Gay Harden, Jena Malone

Scenario: Sean Penn, Jon Krakauer

Muziek: Eddie Vedder

Genre: Drama, Avontuur

Productiejaar: 2007

Distributeur: Paramount Vantage