Michael Jordan vliegt voor een van zijn iconische dunks. ©Flickr

SPACE JAM: GEEN UITDAGING IS MICHAEL JORDAN TE GROOT

Een debuterend acteur een hoofdrol geven in een film van 80 miljoen dollar is voor de meeste filmproducenten een groot risico, maar niet voor Warner Bros. De mediagigant strikt in 1996 niemand anders dan Michael Jordan voor ‘Space Jam’. Als je zo’n budget hebt, kan dat. In een klassieke Looney Tunes-mash up tussen de echte en de cartoonwereld, debuteert ‘M.J.’ op het witte doek. De rol is dan ook gemaakt om te slagen: hij speelt zichzelf, mag zijn favoriete sporten beoefenen en draagt zijn team op zijn schouders.

M..J. heeft nooit anders gekend, maar net daar slaat regisseur Joe Pytka de bal mis. Jordan’s ‘I-am-not-impressed’-mentaliteit strookt absoluut niet met de hyperkinetische Looney Tunes die hem meesleuren naar Looneyland. Meer dan eens zorgt het voor een anticlimax. Los van de complete rollenmismatch, acteert Jordan wel verrassend goed. Misschien is dat niet zo abnormaal, want hij staat al jaren in de spotlights.

Zijn bijnaam is niet voor niets ‘Air Jordan’ of ‘His Airness’. Michael Jordan is misschien wel de eerste mens die écht kon vliegen, of dat toch zo laat lijken. Niet enkel door zijn talloze dunks, maar ook door de manier waarop hij de NBA domineerde. Geen uitdaging is te groot voor Michael Jordan.

Stroomversnelling

“Schiet tot je mist en dan gaan we slapen”, zegt vader Jordan om middernacht nadat kleine ‘Mike’ hem opwekt met zijn gebasket in de achtertuin. Na een lange verlenging roept James Jordan zijn zoon een halt toe: “Als je veel blijft trainen, kan je alles bereiken wat je wil. Wat zijn jouw dromen?” Het antwoord laat niet lang op zich wachten. “Eerst wil ik voor North Carolina College spelen, de titel winnen en dan heersen over de NBA. Daarna, wil ik een baseballspeler worden, net zoals jij, papa”, klonk het. Na de flashback in de openingsscène, belanden we twintig jaar verder in de tijd naar zijn eerste basketbalpensioen. “Ik maak mijn vaders droom waar en word professioneel baseballspeler.”

In de cartoonwereld eist het oppermonster van planeet Moron Mountain dat zijn kleine onderdanen de nieuwe attractie voor zijn pretpark kidnappen: de Looney Tunes. Wanneer de onderdanen Bugs Bunny onder schot houden, oppert die een voorstel om geen attractie te worden: een basketbalwedstrijd winnen, waarbij Jordan zal moeten helpen. De kleine wezens zijn kansloos, dus ze ontnemen basketbalsterren Charles Barkley en Patrick Ewing hun talent, waardoor basketminnend Amerika denkt dat een ziekte uitbreekt. Hierdoor staken de Lakers, want “zo’n virus kan zich snel verspreiden.” De volledige NBA gaat in lockdown. Space Jam was nooit zo relevant als in 2020.

Nostalgisch

Wie de smurfenfilm of eender welke 3D-animatiefilm zag, weet hoe verdomd realistisch die lijken. Het voelt dan ook zo nostalgisch aan wanneer Daffy Duck onze wereld “de 3D-wereld” noemt. Dat is een belangrijke opgave voor de volgende film, want Warner Bros kan moeilijk het nieuwe decennium binnenstormen met 2D-cartoons.

Deze periode volgend jaar komt Space Jam 2 uit. De sequel zet LeBron James in de hoofdrol. Hij heeft wel acteerervaring. Diens Hollywoodcarrière is een belangrijke reden voor zijn overstap naar de Los Angeles Lakers. ‘King James’ zal een veel glansrijkere rol krijgen, zoals het hoort voor de grootste NBA-ster aller tijden.