“Just a little rubbing Harry and rubbings racing.” ©flickr

Gentlemen, start your engine – Tom Cruise neemt poleposition met Days Of Thunder

Een ambitieuze jonge racepiloot wil de grootste Nascar race winnen, de Daytona 500. Tom Cruise speelt een eigenzinnige en agressieve Cole Trickle in deze productie geregisseerd door Tony Scott. Een film die het verhaal vertelt van het leven in en rond ’s werelds grootste motorsporttak. Dat is Days of thunder.

Een opvolger voor Top gun, zo kan je deze samenwerking tussen regisseur Tony Scott en acteur Tom Cruise het best omschrijven. Zo heeft deze film alle elementen die een Tom Cruisefilm uit de beginjaren moet hebben. Het hoofdpersonage is een jonge en naïeve, maar wel getalenteerde racepiloot. Zijn mentor Harry (Robert Duvall) heeft het allemaal al eens meegemaakt en weet dus wat het is om daar te staan. Hij gelooft in het talent van zijn leerling en geeft hem vertrouwen. Ook als die leerling het laat afweten door zijn opvliegende karakter. Dan is er nog hersenchirurg Claire Lewicki (Nicole Kidman) die na de zware crash van Cole op de Daytona International Speedway ervoor zorgt dat hij opnieuw kan racen. Zij houdt hem ook met beide voetjes op de grond. Uiteraard zijn er nog de tegenstanders van het hoofdpersonage, maar daarvoor zal je de film moeten bekijken.

Het is een formule die in de debuutfilms van Tom Cruise wel vaker werd gebruikt. Niet alleen in de film Top Gun, maar ook in The Color of Moneyen Cocktailwordt zo’n soort scenario gebruikt om een succesvolle film te maken. Niet alleen het verhaal van die films, maar ook de special effects zijn outstanding. De vliegtuigscenes uit Top Gun en de racescenes van deze film zijn van heel hoog niveau. Natuurlijk rekening houdende met de technieken die ze toen tot hun beschikking hadden. Ter vergelijking de film Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, die toch zestien jaar later werd gemaakt, lijkt op vlak van levensechte racescenes een nergens naar. De reden hiervoor is dat je gewoon kan zien dat ze zijn opgenomen voor een green screen. De momenten in Days of Thunder waarin geracet wordt, zijn te vergelijken met de film Rush (2013). Deze film vertelt de rivaliteit tussen James Hunt en Niki Lauda in het Formule 1 seizoen van 1976. Daarom zijn de scenes uit Days of thunder nog iets indrukwekkender omdat deze niet echt hebben plaatsgevonden.

“Show me heaven”

Days of thunder werd genomineerd voor de Academy Award voor beste geluid. Op zich is dat niet zo’n grote verrassing te noemen, want bij het gebruik van zware motoren heb je altijd een mooi geluid. Als je ze dan ook nog eens kort bij een muur voorbij laat scheuren met een stuk of veertig dan wordt dat natuurlijk geapprecieerd door echte motorsportfans. Het geluid trekt je van bij het begin binnen en samen met de beroemde woorden “Gentlemen, Start your engine” zorgt het ervoor dat je bijna anderhalf uur aan het scherm gekluisterd bent voor deze klassieker. Ook de muziek neemt je meteen mee in de sfeer van een echte race. “Show me heaven” van Maria McKee is na de film zelf nog een wereldwijde hit geworden.

Deze typische Tom Cruise film is er een die elke sportfan gezien moet hebben. Niet zozeer voor de verhaallijnen, want die komen in grote lijnen overeen met andere films van Tom Cruise, maar wel de manier waarop alles in beeld wordt gebracht. De grootste sterkhouder van deze film is het geluid van de grote V8 motoren en de typische 80’s muziek die daarbij wordt gebruikt.

Deze film kan je kopen via ITunes, Google Play of Youtube films. Geniet hieronder alvast van de trailer.