(c) Esquire.com

Top Gun: grondlegger van een nieuw commercieel model

Top Gun (1986) is een van de meest spannende actiefilms uit de jaren 80. De film van regisseur Tony Scott is een enorm bekende film waarmee Tom Cruise bekend werd bij het grote publiek. De film vertelt het verhaal van marinepiloot Maverick (Tom Cruise) op weg naar de elite onder de gevechtspiloten. Tony Scott zette met Top Gun een nieuw commercieel model neer waarin romantiek en actie een grote rol spelen. Ook vandaag de dag wordt deze vorm van filmproductie nog steeds gevolgd.

Het verhaal gaat over de roekeloze maar zeer getalenteerde marinepiloot Pete Mitchell ‘Maverick’ (Tom Cruise). Hij wordt samen met zijn beste vriend Goose (Anthony Edwards) naar de United States Navy Fighter Weapons School gestuurd. Daar wordt snel potentieel gezien in Maverick en wordt hij zelf kandidaat om in opleiding te gaan bij de hoogste klasse van marinepiloten: Top Gun. Maar Maverick verliest zijn plaats aan zijn ‘rivaal’ Iceman (Val Kilmer). Daarnaast wordt Maverick ook nog eens stapelverliefd op de bloedmooie Charlie (Kelly McGillis).

Top Gun was de eerste film van zijn generatie die commercieel standaard in elkaar zat en enorm kon scoren. De twee basiselementen van een commerciële film zijn duidelijk in de verhaallijn verwerkt: romantiek en actie. De romance tussen Maverick en Charlie (Kelly McGillis) wordt vlot afgewisseld met razendspannende vlieg- en vechtscenes. We mogen zeker geen afbreuk doen aan de makers van de film want de vliegscenes lijken, zelfs vandaag, nog steeds enorm realistisch waardoor je helemaal mee bent in het verhaal. Puik werk als je weet dat deze film uitkwam in het pre-CGI tijdperk.

Tom Cruise zet in deze film een sterk staaltje acteerwerk neer. Wanneer Maverick in de film hopeloos rondtoert op zijn moto nadat hij is afgewezen door Charlie, voel je teleurstelling en onwetendheid tot in je huiskamer vloeien. Cruises acteerwerk zorgt ervoor dat pubers die verliefd zijn tot over hun oren zich ook vandaag nog steeds kunnen spiegelen aan zijn karakter. Het is juist die herkenbaarheid bij pubers en jongvolwassenen die ervoor zorgt dat deze film tijdloos is.

Ook de soundstrack heeft een legendarische naslag. De deunen waarop Maverick samen met zijn vriend Goose door de lucht vliegt tijdens een oefening, zijn na de film niet meer uit je hoofd te krijgen. De track toont meteen aan dat het hier gaat over een film uit de jaren 80. Het is muziek die zelfs bij mensen die de film niet hebben gezien, bekend in de oren klinkt.

Top Gun is dus hét klassieke voorbeeld van een tijdloze film. Het is de grondlegger van het moderne commerciële model van een film. Romantiek en actie wisselen elkaar vlotjes af. Dat in combinatie met het prachtige acteerwerk zorgt ervoor dat deze actiefilm een van de meest memorabele films is uit de jaren 80.