Nog geen overeenkomst voor een nationaal hockeystadion in Ukkel

©Emile Wallays – Komt er op deze plek binnenkort een nationaal hockeystadion?

De Koninklijke Belgische hockeyfederatie wil een nieuw nationaal hockeystadion bouwen. De site van Royal Ukkel Sport vormt de perfecte uitvalsbasis, maar voorlopig is er nog geen politiek akkoord van de gemeente Ukkel. België blijft achter de feiten aanlopen op vlak van hockeyinfrastructuur. Andere internationale toplanden als Nederland en Duitsland kunnen wel al rekenen op moderne hockeyfaciliteiten.

Een nieuw nationaal stadion in Ukkel komt er voorlopig nog niet. Voor de bouw van het stadion moeten eerst nog haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd op vlak van veiligheid, mobiliteit, media en belichting. Burgemeester van Ukkel Boris Dilliès geeft voorlopig zijn akkoord nog niet, maar staat wel achter het plan van een nieuw stadion: “Vooraleer een nieuw stadion gebouwd kan worden, moeten alle sportfaciliteiten die op de site van Royal Ukkel Sport gelegen zijn, een nieuwe accommodatie krijgen.”

“Ukkel is de hoofdstad van de hockeysport. Maar liefst één op de vijf Franstalige hockeyspelers speelt in een van de vier clubs in Ukkel. Die clubs zijn: Royal Ukkel Sport, Wellington Hockey, Royal Racing Club en Royal Leopold Club. We lossen ook een al lang meeslepend probleem op, als er een nationaal stadion komt. Alle clubs in Ukkel zijn volzet en kunnen geen leden meer aanvaarden. Een nieuw nationaal stadion zou dat probleem moeten oplossen”, volgens voorzitter van Royal Ukkel Sport Nicolas Dassonville.

Geen infrastructuur in ons land

België behoort al enkele jaren tot de wereldtop in het hockey. De Red Lions, de mannelijke hockeyploeg, is Europees én wereldkampioen, maar toch mist België de nodige infrastructuur. Serge Pilet, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische hockeyfederatie, stelt vast dat België op vlak van infrastructuur het arme broertje is in vergelijking met de toplanden: “Nederland heeft het Wagenerstadion in Amstelveen, in Londen ligt Lee Valley, maar in België is er geen enkele club die een deftige tribune heeft.”

Zowel het mannenteam als het vrouwenteam nemen deel aan de FIH Pro League. Dat is een nieuwe competitie voor de toplanden in de hockeywereld, waarbij er acht thuis- en uitwedstrijden georganiseerd moeten worden. “Om dat te realiseren hebben we de nodige accomodatie nodig en die infrastructuur is er op de dag van vandaag niet. Wij zitten mijlenver verwijderd van de standaarden die vereist zijn door de internationale federatie. De kosten die de hockeybond verliest aan die evenementen zijn enorm groot, waardoor we dringend op zoek moeten gaan naar een site voor een functioneel stadion”, zo zegt Serge Pilet.

Voorwaarden voor een nationaal stadion

“Het nieuwe nationale stadion in Ukkel zou een uitvalsbasis moeten bieden voor de vier clubs gelegen in Ukkel. Die clubs zouden kunnen trainen in het stadion op momenten dat de nationale ploegen dat niet doen”, zegt Nicolas Dassonville.

© Emile Wallays ~ Serge Pilet toont de plannen voor het nieuwe nationale stadion

Toch zijn er ook enkele voorwaarden aan de bouw verbonden, zegt Serge Pilet: “Het stadion kan wel enkel gebouwd worden, als de overige terreinen onaangetast blijven. Zo willen we de padelvelden, de tennisvelden en het voetbalterrein behouden. Het stadion zou dan gebouwd worden op het versleten voetbalveld en de indoorhal zou ergens anders op de site opnieuw heropgebouwd moeten worden. Aan het eind van november heb ik een gesprek met de gemeente Vorst. Vorst zou de voetballers moeten opvangen op een nieuw terrein. Zo niet, komt er geen goedkeuring van het gemeentebestuur.”

“Op vandaag is het nog onduidelijk hoe het stadion zal gefinancierd worden. De Belgische hockeyfederatie zal in ieder geval het project financieren. We rekenen ook op de steun van de gemeente, van de regio en het stadion zal waarschijnlijk ook gesteund worden via sponsorgeld. In totaal schatten we het project op ongeveer tien miljoen euro.”

Economische en sportieve belangen

De Koninklijke Belgische Hockeyfederatie streeft naar een multifunctioneel stadion: “Het stadion moet gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Het stadion zou bijvoorbeeld kunnen dienen voor concerten en andere evenementen. Bovendien moet het stadion ook een belangrijke ontmoetingsplaats worden voor onze partners zoals Audi en Belfius. Wij streven naar een infrastructuur die dagelijks wordt gebruikt. Wij willen geen situatie zoals het Koning Boudewijnstadion. Dat stadion heeft geen sterke socio-culturele meerwaarde. Enkel voetbalwedstrijden van de Rode Duivels of de Memorial Van Damme vinden daar plaats.”

“Wij streven ook echt naar een stadion in Brussel. Brussel is centraal gelegen en bij evenementen is dat een troef. We hebben gemerkt bij het Europees Kampioenschap in Antwerpen dat we vooral mensen van Antwerpen aantrekken. Als er een evenement plaatsvindt in het Brusselse, dan pluk je daar ook op economisch vlak vruchten van, aangezien je mensen aantrekt van overal in België.”

Emile Wallays