Koning Cyclocross heeft een prins nodig

Geen uitdaging, geen spanning, de cyclocross heeft nood aan een uitdager én snel! Emile Wallays is student journalistiek aan Howest Kortrijk en is sinds kleins af aan gebeten door de wielermicrobe. Nu is de microbe niet meer weg te denken en zo bekijkt hij elke veldrit of andere wielerwedstrijd met volle passie en ‘goesting’. Emile Wallays is zelf nog wielrenner geweest bij de nieuwelingen, maar hij houdt het toch liever bij tactische analyses maken vanuit zijn ‘luie’ zetel. Die bestuderingen zijn nodig, want het veldrijden is saai. Of dat wordt alleszins gezegd…

Zelden gezien, nog nooit eerder vertoond en simpelweg briljant. Wereldkampioen, Europees kampioen en Nederlands kampioen veldrijden Mathieu van der Poel won afgelopen weekend voor de zesde en zevende keer al dit seizoen. Een 100% score op alle wedstrijden waaraan hij al deelnam. Cijfers waar sommige studenten alleen maar van kunnen wegdromen.

Keizer Mathieu won maar liefst 51 van de 78 wedstrijden in zijn hele veldritcarrière. Mama Mia, had ik maar zo een paar wonderbenen gekregen van onze lieve Heer. Terwijl ik zat te krasselen om aan te klampen bij het peloton, rijdt Mathieu Van der Poel er van weg met de vingers in de neus. De klasse heeft de man uit Kapellen te danken aan ‘Poupou en Papa’. Het stel wonderbenen kreeg hij mee van Raymond Poulidor (Poupou), het tactisch vernuft kreeg hij van zijn vader Adrie. De harde kop kreeg Mathieu van Roger De Vlaeminck en de techniek erfde hij van de Kannibaal uit Baal, Sven Nys.

Van der Poel is de keizer, die op weg is naar een lange dynastie. De Kannibaal met de klasse, de techniek en de wonderbenen van Merckx. Toch moet de Kannibaal iedereen, en dus ook het volk, weten tevreden te houden.  Dat was ook de plicht van de Romeinse keizers.

Van Der Poel heeft de klasse, de techniek en de wonderbenen van grootmeester Eddy Merckx

In België vallen we in een groot zwart gat als ‘challenger’ Wout Van Aert er niet bij is. Wout Van Aert is er dit seizoen niet bij, wegens een zware valpartij in de Tour De France. Hij scheurde daarbij een cruciale spier in zijn dij.

België heeft momenteel geen antwoord klaar op de overweldigende Nederlander. We missen een gebrek aan talenten, dat is overduidelijk… De dominantie gaat zelfs zo ver dat hij al aan de records van Sven Nys aan het knabbelen is. Mathieu, 24 jaar, bezig aan zijn zesde seizoen veldrijden bij de profs, zit aan 30 ‘doubles’ (twee overwinningen op twee dagen). Kannibaal Sven Nys had 36 doubles in zijn hele carrière, 36 in een carrière van achttien profseizoenen.

Een ding staat alleszins vast. De spanning in de cross is weg en dat is allemaal de schuld van de suprematie en de klasse van Mathieu van der Poel. Lieve Mathieu, pak het aan zoals Sven Nys het vroeger heeft aangepakt. Geen lange solo’s, maar gewoon wachten tot de allerlaatste ronde en het dan gewoon afmaken! Zo heeft de cyclocrossfan er ook wat aan. En voor ons, de Belgen, wij zullen blijven wachten op een nieuwe troonopvolger. Gelukkig is die minder ver weg dan het zou lijken. Thibau Nys, zoon van Sven Nys, mag het volgend jaar al eens proberen bij de beloftecategorie. Ook op andere generatiegenoten als Jente Michels is het niet lang meer wachten.

Mathieu, be prepared, uw imperium is nu nog veilig, maar niet voor lang meer!