Volwaardige profs starten op het WK U23, eerlijk of niet?

In het Britse Yorkshire staat het WK wielrennen op het programma. Bij de U23 komen er niet enkel beloften aan de start, maar ook volwaardige profs die nog aan de leeftijdsgrens voldoen. Het speerpunt van de Belgische selectie en misschien ook wel de topfavoriet, Jasper Philipsen, is zo’n voorbeeld van een volwaardige prof.

Nog geen enkele Belg kon in de geschiedenis het zegegebaar maken tijdens het WK wielrennen voor de U23. De betreurde Bjorg Lambrecht kwam er vorig jaar het dichtste bij met een tweede plaats na de Zwitser Marc Hirschi. Marc Hirschi reed afgelopen dinsdag het WK tijdrijden bij de beloften en staat komende zondag aan de start bij de profs voor de wegrit. Stan Dewulf, Brent Van Moer ( Lotto Soudal) en Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) zijn volwaardige profs die starten voor de Belgische selectie bij de beloften. Sergio Higuita, Pascal Eenkhoorn, Szylon Sajnok zijn nog enkele voorbeelden van volwaardige profs die aan de start verschijnen bij de beloften.

Jeroen Vanbelleghem, wielercommentator bij Eurosport, geeft zijn visie over de zaak. “Ik vind het een interessant onderwerp”, vertelt Vanbelleghem. “Enkele jaren geleden was dit nog niet aan de orde. Ik heb geen idee waarom ze dat plots toegelaten hebben. Ik vind het niet eerlijk voor de jongens die nog geen prof zijn. Profs hebben al veel meer ervaring en dat is toch ervaring die die jongens nog missen. Wat Remco Evenepoel doet, vind ik goed. Hij is een volwaardig prof, dus hij vindt het niet eerlijk om te rijden tegen jongens die zich een heel jaar tonen in de beloftencategorie. Ik snap wel dat Jasper Philipsen meedoet, hij start als topfavoriet en dit is een unieke kans om wereldkampioen te worden”, besluit Vanbelleghem.