DRINKEN UIT HET TOILET

In Kuurne, West-Vlaanderen, kunnen de klanten van restaurant Gust’Eaux sinds kort gefilterd water uit het toilet drinken. Het vuile water wordt namelijk weggeleid naar een grote zuiveringsmachine buiten aan de zaak. Daar wordt het afval van het water gescheiden waardoor de klanten een glaasje gezuiverd toiletwater kunnen bestellen.

Water uit het toilet drinken. Dat klinkt niet echt smakelijk, eerder enorm vuil. Maar sinds kort kan het dus in Kuurne. Restaurant Gust’Eaux is het eerste restaurant in Vlaanderen dat zo’n project opstart. De zaak werkt samen met verschillende partners. BOSAQ, Vlakwa, Ugent en tuincreatie Wouter Igodt nemen deel aan dit project. Er komt ook steun vanuit de Europese Unie.

Lab’O, heet het water. Het is water dat in Gust’Eaux geproduceerd wordt van het toiletwater en afvalwater dat gebruikt wordt om af te wassen. Het vuile water ondergaat een lang en technisch proces voordat het in de glazen op tafel kan terechtkomen. Pieter Derboven van BOSAQ legt het systeem eenvoudig uit: “Er vindt eerst een zuivering plaats in een plantenfilter. Daarna gaan we het water in onze drinkcentrale binnenbrengen. Daar wordt in verschillende stappen het water volledig ontdaan van al zijn bestanddelen. Zowel bacteriën als virussen gaan er allemaal uit. Ook mineralen worden eruit getrokken. Omdat water zonder mineralen geen nut heeft voor de consument, gaan we de mineralen achteraf weer toevoegen en in balans brengen. Wanneer we geen mineralen meer zouden toevoegen, zou het water te zuiver zijn om gezond te zijn.”

Morgane D’heedene is een 19-jarige student die af en toe eens op restaurant gaat. Ze ging onlangs naar het Gust’Eaux en proefde ook van het water: “Toen ik voor de eerste keer hoorde dat ze hier gezuiverd toiletwater aanboden, verdween mijn eetlust een beetje eerlijk gezegd. Ik kreeg wat info over hoe het project in elkaar zat en hoe het water gezuiverd wordt.”

De uitbaters van Gust’Eaux merken dat het aanbod van het water niet meteen als een bom inslaat: “Het is begrijpelijk dat er twijfel is over het gezuiverde water. Ik zelf zou ook niet meteen happig zijn om het uit te proberen.”

Ook D’heedene had eerst twijfels bij het water: “Na veel gezeur van enkele vriendinnen heb ik dan toch de stap gewaagd. En eerlijk gezegd, ik was aangenaam verrast. Het water was verrassend fris en lekker. Ik denk dat ik over een mentale drempel moet stappen voor ik het water echt met volle overtuiging zou opdrinken. De gedachte dat dit water werd gebruikt om een toilet door te spoelen of om af te wassen schrikte me heel erg af. Uiteindelijk valt het wel goed mee!”

Uniek

Dit project is gelijkaardig aan het project waarbij astronauten hun urine drinken. De astronauten sparen hun urine en laten het door een zuiveringsmachine lopen waarna er ook perfect, gezond en drinkbaar water kan gedronken worden. Water zuiveren heeft dus ook zijn voordelen voor het milieu. Ook daar is D’heedene zich van bewust: “Water dat eerst bedoeld was om gewoon weg te laten lopen, krijgt nu een nieuw leven als voedingsbron voor de mens. Als dit project goed ten einde loopt en andere zaken beginnen dit over te nemen, denk ik dat we een paar goede stappen zetten om steeds zuiniger om te gaan met onze uitputbare bronnen.”

Dit project is niet alleen positief voor het milieu, het kan ook praktisch nuttig zijn. Zo kunnen zaken of bedrijven die niet dicht bij een riolering of waterweg zitten ook gebruik maken van deze techniek. Hun afvalwater hergebruiken kan tot veel minder kosten leiden zoals het leggen van extra leidingen.

Het project met de zuiveringsinstallaties wordt ook in Afrika steeds groter. Daar kunnen multinationals door middel van zuiveringsinstallaties water zuiveren zodat er dicht bij de inwoners zuiver water te verkrijgen is. Er zijn namelijk veel mensen in gebieden die nog steeds niet in de buurt van proper water wonen. Wanneer ze dan vuil water kunnen filteren wordt het voor hen dus veel meer leefbaar, makkelijker en hygiënischer.

Vele functies

Het water wordt niet alleen gebruikt om te drinken. Naast bestelbare flessen water maakt het restaurant Gust’Eaux uit Kuurne van het water ook ijsblokjes om in de zomer de drankjes te verkoelen. Ook het opgewarmde water dat dan gebruikt wordt om koffie te maken, is Lab’O water. Het water wordt gedronken, maar het wordt ook gebruikt om opnieuw af te wassen.

Voor klanten die langskomen en nog steeds zouden twijfelen heeft het restaurant een originele oplossing gevonden. Met het gezuiverde water brouwt restaurant Gust’Eaux namelijk ook haar eigen biertje. (Jels Devlaminck)