Het RS-virus kan ernstige ademhalingsproblemen en uitdroging veroorzaken bij 0 tot 2-jarigen. – © Public Domain Pictures

RS-virus zorgt voor overvolle kinderafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen

Door het RS-virus hebben de meeste Nederlandse ziekenhuizen momenteel te kampen met overvolle kinderafdelingen. Daarbij zijn zelfs zes patiëntjes overgebracht naar België. Volgens het Nederlandse AD.nl zijn ook operaties uitgesteld en niet dringende opnames gestopt.

Het RS-virus zorgt momenteel voor een ware plaag in Nederland. Dat is een verkoudheidsvirus dat ernstige ademhalingsproblemen en uitdroging veroorzaakt bij 0 tot 2-jarigen. Jongeren en volwassenen hebben hier weinig last van. Het virus komt vroeger dan verwacht op en er zijn bovendien te weinig verpleegkundigen om het probleem aan te pakken.

In verschillende Nederlandse ziekenhuizen dreigt een beddentekort. In het Nederlandse gebied de Randstad zijn er zo weinig bedden dat het personeel quasi dagelijks 30 tot 35 ziekenhuizen moet opbellen om een plaats te reserveren. Daarom zijn er ook al zes patiëntjes overgeplaatst naar Belgische ziekenhuizen. Het Nederlandse AD.nl meldt ook dat sommige operaties uitgesteld zijn en dat niet dringende opnames gestopt worden. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) beschrijft deze situatie als ‘zorgelijk’. Daarnaast vindt de vereniging de overplaatsing van zieke kindjes naar het buitenland een vervelende situatie voor de ouders.