Kortrijk voert vanaf 2020 sociale voordelen in

Kortrijk biedt vanaf 2020 sociale voordelen aan voor haar kansarme inwoners. De stad trekt daarvoor drie miljoen euro uit. Ook lokale inrichtingen zijn bij het project betrokken.

De sociale voordelen zijn voornamelijk gericht naar inwoners die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. “Het typische voorbeeld is de alleenstaande moeder die aan de kassa werkt en een laag loon heeft. Zij heeft het vaak even moeilijk als een cliënt bij het OCMW of iemand die een leefloon krijgt. Zij moet ook gebruik kunnen maken van bepaalde steun, zegt Ruben Mayeur, kabinetschef Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding Kortrijk.

Om in aanmerking komen, wordt er gekeken naar wat de persoon maandelijks verdient. “Het grote verschil is dat onze sociale voordelen vroeger werden toegekend op basis van statuut. Nu gaan we kijken naar het beschikbaar inkomen”, aldus Maarten François, Programmaregisseur Armoede.

Inwoners die recht hebben op de voordelen, kunnen onder andere maaltijden aan een lagere prijs krijgen in ‘Vork’ of goedkoper gaan zwemmen in het LAGO zwembad. Daarnaast kunnen ze ook de ‘Uitpas’ gebruiken. Daarmee krijg je 80% korting op evenementen zoals een wedstrijd van KV Kortrijk of een film in de Budascoop.

Wie wil weten of hij of zij in aanmerking komt, kan op verschillende plaatsen terecht. “Mensen kunnen ofwel naar het Sociale Huis van het OCMW, ofwel naar een van onze wijkcentra. Daarvoor kunnen mensen bellen naar het nummer 1777 of onze website raadplegen. Als ze zich daar dan aanmelden met de identiteitskaart en uittreksels van de voorbije maand, kunnen ze op basis daarvan de voordelen krijgen”, vertelt Mayeur.

De investering wordt gespreid over vijf jaar. In totaal zal het stadsbestuur 3.25 miljoen euro investeren. Het eerste jaar wordt er zo’n 500 000 euro uitgetrokken.

Bekijk hieronder de volledige reportage: