In Australië is een nieuw temperatuurrecord gemeten. (c) Flickr

Hitterecord verbroken in Australië

In Australië is vandaag de warmste dag ooit gemeten. Volgens het Bureau of Meteorology, het Australische KMI, liep de gemiddelde temperatuur op tot net geen 41 graden Celsius.

Australië kreunt op dit moment op een hittegolf. Volgens het Bureau of Meteorology (BOM) bedroeg de gemiddelde temperatuur zo’n 40,9 graden Celsius. Zo wordt het vorige record van 2013 ruimschoots verbroken. Toen bedroeg de temperatuur in het hele land 40,3 graden.

Bosbranden

De warmste plaats was Ceduna in de deelstaat Zuid-Australië. Daar mat het BOM een temperatuur van 46,5 graden. De hittegolf duurt nu al enkele weken en het lijkt er niet op dat het kwik snel zal dalen. Daarbij komt ook nog dat er al drie jaar een aanhoudende droogte heerst in Australië. Het BOM vreest dat het hitterecord de volgende dagen nog zal verbroken worden.

Door de extreme temperaturen flakkeren ook bosbranden op. Zo zijn er de afgelopen dagen al bijna 2500 gebouwen verwoest en ging er al meer dan een miljoen hectare aan natuur in vlammen op. De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat het voor de brandweer heel moeilijk is om de branden te blussen.