Frankrijk staakt al voor de veertiende dag op een rij. (c) Pixabay

Franse stakingen zorgen voor grote verkeershinder

In Frankrijk gaan ze vandaag dag veertien in van de protesten tegen de pensioenhervormingen. Gisteren kwamen honderdduizenden mensen op straat in verschillende demonstraties over heel Frankrijk. Ook het verkeer loopt in de soep.Het zorgt af en toe voor chaos op school”, aldus Erasmusstudent Seppe Van Ackerbroeck-Pairon.

Vandaag werd in Frankrijk opnieuw betoogd tegen de pensioenhervormingen. Twee weken geleden legde President Emmanuel Macron zijn nieuwe pensioenplan op tafel. In dat plan staat dat 42 afzonderlijke pensioenregelingen samengevoegd moeten worden. De Franse regering deed al toegevingen, maar die zijn volgens de vakbonden niet genoeg.

Premier Edouard Philippe is niet van plan om te stoppen met de pensioenhervormingen. (c) Flickr

Pensioenhervormingen

Volgens de vakbonden waren er in heel Frankrijk 1,8 miljoen betogers. Het Franse ministerie hield het op een grote 600.000 betogers. De actievoerders komen uit verschillende sectoren: spoorwegarbeiders, ziekenhuispersoneel, leerkrachten, personeel uit de energiesector, zelfs magistraten en advocaten kwamen op straat. Op sommige plaatsen in Frankrijk kwam het ook tot rellen en werd de stroom uitgeschakeld. Zo kwamen in Bordeaux 50.000 gezinnen zonder stroom te zitten.

De regering wil met de pensioenhervorming een einde maken aan de versnippering in het Franse pensioenstelsel. Ook hopen zij hiermee de vele privileges en speciale rechten af te schaffen. Het nieuwe pensioenplan moet mensen stimuleren om langer te werken, maar lijkt daar voorlopig niet in te slagen. Veel Fransen gaan dus in tegen de pensioenhervormingen, maar de Franse premier is niet van plan om de hervormingen te laten varen.

Chaos in het verkeer

 De betogingen zorgen in Frankrijk voor grote verkeershinder. Het treinverkeer wordt al dertien dagen opgehouden door grootschalige acties van de vakbonden. Frans minister van Financiën Bruno Le Maire pleit voor een onverstoord openbaar vervoer tijdens de feestdagen. Volgens Le Maire is het openbaar vervoer essentieel voor de Franse bevolking in dagen van feestelijkheden.

Het openbaar vervoer in Frankrijk ondervindt grote hinder van de staking. (c) Wikimedia

 SNCF, de Franse spoorwegmaatschappij, wil zijn reizigers die al over een TGV-ticket beschikken, geruststellen. Volgens het SNCF zullen er hoogstwaarschijnlijk aanpassingen komen aan de uren of aan het traject. De mensen die een ticket op zak hebben, zullen wel op hun bestemming geraken. Erasmusstudent Seppe Van Ackerbroeck-Pairon vertelt dat deze problematiek zich ook voordoet bij de studenten: “Ik merk aan mijn klasgenoten die met het openbaar vervoer naar school komen dat ze veel te laat in de klas zijn. Het zorgt af en toe voor chaos op school.”

 Ook het wegverkeer in Frankrijk kent grote problemen. Door de aanhoudende problematiek bij het openbaar vervoer proberen veel mensen de wagen te nemen. Dat zorgt voor grote files op de Franse binnen- en buitenwegen. De ochtendspits is de voorbije weken met een uur vervroegd omdat vele Fransen vroeger op hun bestemming proberen te komen. De fiets nemen wordt ook als maar gevaarlijker. Vele mensen negeren de verkeersregels in de chaos en dat zorgt voor ongevallen en grote problemen op de weg.