AZ-supporters in het CARS-JEANS Stadion van ADO Den Haag (foto: NU.nl)

Supporters van AZ zijn erg blij met de gastvrijheid van Den Haag

Gisteravond vond de wedstrijd tussen AZ en het Servische Partizan Belgrado plaats. Het speciale aan deze match was dat AZ niet in eigen stadion speelde, maar wel in het CARS JEANS Stadion van ADO Den Haag. Het was al voor de achtste keer dat de stad gastheer was van de supporters uit Alkmaar dit seizoen. De stad Alkmaar zorgde er ook voor dat de supporters gratis met de bus naar Den Haag kunnen.

Afgelopen zomer werd Alkmaar opgeschrikt. Door een harde wind stortte een groot deel van het AFAS-stadion (waar AZ speelt) in. Sindsdien speelt de Nederlandse club in het CARS-JEANS Stadion van ADO Den Haag, dat zo’n 80 kilometer verder ligt.  Geen pretje voor de AZ-fans dus om telkens heen een weer te rijden naar Den Haag.

Gisteren, in hun derde Europa-League wedstrijd, werd er dan ook nog gespeeld tegen Partizan Belgrado, een Servische club die erom bekend staat hevige fans te hebben. Daarom nam Den Haag ook stevige voorzorgsmaatregelen. Overal in de stad stonden er politieauto’s en op enkele plaatsen werd er zelfs gepatrouilleerd met paarden. Aan het stadion zelf namen de veiligheidsdiensten ook geen enkel risico. De Partizan-fans werden naar hun vak begeleid en ze werden zoveel mogelijk gescheiden van de Nederlandse Fans. Tijdens de wedstrijd werden de bezoekers ook nauwlettend in de gaten gehouden door bodyguards.

De AZ-fans die speciaal naar Den Haag gekomen zijn om de wedstrijd te bekijken, appreciëren de gastvrijheid van de stad. Een supporter die met eigen vervoer is afgereisd, heeft alleen maar lof voor de stad: “Het is gewoon perfect, hiermee tonen ze echt gastvrijheid en daar zijn we echt blij mee. Had Alkmaar geen gratis bussen ingelegd, denk ik dat er heel wat supporters zouden afhaken. Maar dat nu dus niet het geval, en dat is top.”

Een medewerker van de fanshop, die met zijn kraam aan het stadion staat, is ook erg positief over de ontvangst: “Ze zijn heel erg gastvrij en we zijn oprecht blij dat vooral de club zelf geholpen is, ook op gebied van merchandising. Normaal gezien komen er ook veel supporters naar de thuiswedstrijden kijken. Dat is nu minder het geval omdat we nu in Den Haag staan, maar toch zijn we blij dat we hier kunnen zijn. Nu kunnen we tenminste nog iets aanbieden aan de supporters, ook wanneer we Europees spelen. Maar we zullen toch blij zijn als de ploeg weer kan spelen in hun eigen stadion in Alkmaar.”

“We zijn oprecht heel blij met de gastvrijheid van de stad Den Haag”

AZ-supporter
Ferdy Druijf viert met zijn ploeggenoten na zijn gelijkmaker in de extra tijd (Foto: Eindhovens Dagblad)

Het meest frappante tijdens de wedstrijd was de grote aanwezigheid van Partizan-fans in het thuisvak. Zij supporterden ook enthousiast mee met het uitvak, dat zo goed als vol zat.

Ondanks alles kwam de veiligheid van de AZ-fans niet in gevaar en werd er een faire wedstrijd gespeeld. AZ stond in minuut 88 nog 0-2 achter, na doelpunten van Takuma Asano en Seydouba Soumah. Tussendoor had Myron Boadu ook al zijn tweede gele kaart gepakt, dus stond AZ voor een zeer lastige opdracht. Maar toen stond Ferdy Druijf op en met twee goals schoot hij AZ naar een delirium en de Europese overwintering.

Voor wie nauwer betrokken wil raken met de gemeente: Hier vind je de Instagram– en Twitterpagina