(C) CAW Zuid-West-Vlaanderen - 'Liefde kan ook pijn doen'

“Partnergeweld is nog steeds een taboe”

De campagne ‘Liefde kan ook pijn doen’ mikt tijdens de Week tegen Partnergeweld op mensen die in een intrafamiliaal conflict zitten. De drie West-Vlaamse CAW’s (Centra Algemeen Welzijnswerk) willen op die manier het taboe rond partnergeweld doorbreken.


Jaarlijks worden in België ongeveer 40.000 aangiften van huiselijk geweld gedaan en onderzoek toont aan dat slachtoffers van partnergeweld gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. “Daarbij sterft ook iemand om de drie dagen omwille van partnergeweld”, zegt Celien Neirynck. Zij is samen met Inge Harteel medewerker slachtofferhulp bij CAW Zuid-West-Vlaanderen. Harteel: “We merken dat hoe meer campagnes en sensibilisering we doen, hoe meer mensen we bereiken. Dat is belangrijk!”

Taboe en schaamte

Neirynck benadrukt dat partnergeweld in twee richtingen werkt: enerzijds de persoon die het geweld pleegt en anderzijds het slachtoffer. Volgens haar wil het CAW beide partijen helpen door het onderwerp bespreekbaar te maken. “Wij bieden relationele hulp door gesprek. Sommige mensen zien elkaar graag, maar merken op bepaalde punten dat de situatie escaleert”, gaat Harteel verder.

Huiselijk geweld wordt snel verzwegen, volgens Neirynck. “Ik denk zeker dat het nog steeds een taboe is. In het begin, als er voor de eerste keer geweld is, schrikken ze. Na verloop van tijd echter beginnen ze dat geweld normaal te vinden. Dat allemaal binnen de context van het gezin”, gaat Neirynck verder. De affiche die het CAW uithangt bij huisartsen beklemtoont, volgens haar, dat partnergeweld vaak in een geïsoleerde omgeving gebeurt. “Het is moeilijk om er mee naar buiten te komen, want er speelt hier een groot stuk schaamte. Ze voelen zich vernederd, ze geloven ook niet dat de persoon die ze graag zien ook effectief zoiets doet. Er is ook vaak veel onbegrip in hun omgeving”, zegt Neirynck.

“Spreken kan partnergeweld doorbreken”

Partnergeweld werkt op verschillende vlakken, volgens Neirynck. “Er is niet alleen fysiek geweld, maar ook psychisch, economisch of seksueel geweld”, gaat ze verder. “Meestal zijn vrouwen het slachtoffer van huiselijk geweld, maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn. Vandaar dat onze campagne alle opties vrijhoudt. Je moet het thema zien als een relationele dynamiek, iets wat tussen het koppel gebeurt”, zegt Neirynck. “Daarnaast zijn kinderen ook vaak verbonden met het intrafamiliaal geweld. Zij horen en zien al dan niet rechtstreeks het geweld”, besluit Harteel.

‘Liefde kan ook pijn doen’

Neirynck benadrukt dat de campagne op drie sporen werkt. “Ten eerste hebben wij een filmpje gemaakt en we hopen dat het zoveel mogelijk gedeeld wordt. De boodschap hierin is: ben je getuige, slachtoffer of ken je iemand die partnergeweld meemaakt, spreek er dan over. Spreken kan partnergeweld doorbreken. Ten tweede delen wij suikerhartjes met opschrift ‘Liefde kan ook pijn doen’ uit aan stations. Dat is eerder een symbolische actie. Tot slot heeft CAW Zuid-West-Vlaanderen ook 200
affiches opgehangen in de huisartspraktijken in de regio. We merken dat partnergeweld vaak daar ter sprake komt, al is het door vage klachten of door opgelopen letsels”, zegt Neirynck.

Harteel zegt dat CAW Zuid-West-Vlaanderen altijd bereikbaar is voor ondersteuning. “Personen kunnen niet alleen eens langskomen bij ons, maar ze kunnen ook chatten, bellen of een afspraak maken. Hierdoor proberen wij mensen de juiste hulp te bieden”, concludeert Harteel.


Beluister hier een radiostuk dat uitgezonden is op Quindo.