(c)Flickr.com

Frozen 2 doet harten smelten

Een week geleden startte wereldwijd de stormloop naar de cinemazaal. Ontzettend veel mensen, vooral kinderen maar misschien stiekem ook veel volwassenen hebben naar deze film uitgekeken: “Frozen 2”, een vervolg op de eerste “Frozen” uit 2013, de meest succesvolle animatiefilm aller tijden.

Het verhaal van Anna en Elsa, twee beste vriendinnen, twee bondgenoten en tegelijk ook zussen, is allesbehalve een cliché. De twee Disney-prinsessen die zichzelf en elkaar redden, zonder dat daarbij een ridder op het witte paard komt, vormt het nieuwe power couple dat zowel kleine kinderen, adolescenten en volwassenen aanbidden. Disney had de prinsessenfilm heruitgevonden door er een staaltje women empowerment aan toe te voegen. Daarbij komen nog eens de nevenpersonages waaronder de hilarische sneeuwman Olaf, schitterende 3D-animatie en enkele ultieme meezingers. Precies deze elementen vormen de succesformule van deze films.

Record na record

Dat “Frozen 2” een succes zou worden, kon natuurlijk niet anders. De eerste film was zó geliefd bij fans, dat het bij een vervolg niet anders zou zijn. Maar dat de tweede film record na record zou verbreken? Dat durfden de makers waarschijnlijk niet te dromen. Zowel in Amerika als in België zorgde “Frozen 2” voor het beste openingsweekend van een animatiefilm ooit. Volgens Robin Broos, filmrecensent voor De Morgen, ligt de reden dat “Frozen” zo populair is bij het hoofdpersonage Elsa. “Op een of andere manier kan iedereen zich wel herkennen in haar. Het is een personage dat zo hard op zoek is naar de belangrijkste zaken in haar leven terwijl ze kampt met problemen uit haar verleden, dat we ons allemaal wel eens Elsa voelen of gevoeld hebben.”

“Het zes jaar lange wachten was zeker de moeite waard. Ik heb de indruk dat ze heel lang hebben nagedacht om een goed verhaal te bedenken, dat aan de ene kant heel erg afwijkt van de eerste film en aan de andere kant toch op een gekke manier een logisch vervolg is.”, zegt Robin Broos. Als “Frozen 2” nog populairder wordt dan de eerste film, dan zal de kassa bij Disney weer rinkelen. “Frozen 1” kostte de makers 3 miljoen dollar, maar bracht hen maar liefst 1,3 miljard dollar op. Daarmee is de film nog steeds de best scorende animatiefilm ooit.

Feministische filmheldinnen

Tijdens de sequel houden twee vragen ons bezig: wat is er gebeurd met de ouders van Elsa en Anna en waarom werd Elsa geboren met magische krachten. Het antwoord roept haar, en bedreigt het hele Koninkrijk door onverklaarbare natuurrampen. Samen met Anna, Kristoff, Olaf en Sven gaat ze op een avontuurlijke maar opmerkelijke reis. In “Frozen” vreesde Elsa dat haar krachten te veel voor de wereld waren. In “Frozen 2” moet ze hopen dat ze genoeg zijn om haar Koninkrijk te redden.

De boodschap van dat onvergetelijke filmmoment is vooruitstrevend en geeft inspiratie aan iedereen die zich ooit anders of buitengesloten heeft gevoeld. Vooral de holebi-gemeenschap sloot Elsa in het hart. Volgens filmkenner Robin Broos had de LGBTQ community nog meer geëist met de trending hashtag #GiveElsaAGirlfriend na de release van “Frozen”. Maar die ‘girlfriend’ kwam er niet. Dat Disney het niet zou aandurven om met Elsa in “Frozen 2” de eerste lesbische tekenfilmprinses te hebben, heeft er volgens Robin Broos niks mee te maken. “Disney heeft met deze beslissing duidelijk gemaakt dat ze niet laten dicteren wat ze moeten doen. Hadden ze dat wel in het verhaal geschreven, dan was dat heel erg geforceerd. Terwijl het nu een verhaal blijft over een personage dat eigenlijk niemand nodig heeft behalve haar familie en vrienden.”

Het liedje “Let It Go” wordt nog steeds luidkeels meegezongen, hoewel het op minder dan een dag werd geschreven. De muziek van de eerste film is ondertussen uitgegroeid tot een echte must-have in de muziekcollectie. Maar ook het album van de tweede film zit vol deuntjes die gegarandeerd blijven hangen! De soundtrack van “Frozen 2”, “Into The Unknown”, heeft nu ook een video. Het nummer, dat gezongen wordt door Panic! At The Disco, moet de opvolger worden van “Let It Go”. Beluister hier de nieuwe soundtrack.

Beluister hier de volledige reportage: