Cats vermijden kleppers bij loting Olympisch kwalificatietoernooi

De Belgian Cats kennen hun tegenstanders voor het Olympisch kwalificatietoernooi begin februari in Oostende. Onze basketbalvrouwen komen in een poule terecht met Canada, Japan en Zweden.

De top drie van elke groep mag volgende zomer mee naar de Spelen in Tokio. Met één uitzondering: Japan is als gastland al zeker van de kwalificatie. Daardoor vallen er in de poule van de Cats geen drie maar slechts twee tickets te verdienen. Voor de Cats is het dus zaak om voor Zweden of Canada te eindigen. Ook titelverdediger Amerika mag zijn vliegtickets al boeken.

De Belgian Cats loten met Canada een stevige tegenstander, maar vermijden kleppers als Amerika, Australië en Spanje. De Canadezen staan vierde op de wereldranglijst en zijn dus licht favoriet tegen België (FIBA-9). Canada won vorig jaar op het WK in Tenerife van Frankrijk, om daarna in de kwartfinales van Spanje te verliezen. Datzelfde Spanje hield België daarna van het brons. In juni wonnen de Cats nog een vriendschappelijke interland tegen Canada in Brussel.

Afspraak met de geschiedenis

Japan is dan weer een team dat Ann Wauters & co minder ligt. Op het vorige WK klopten ze de Cats in de poulefase na verlengingen. De Japanners zijn wel al zeker van hun Olympisch-ticket. Dat zou misschien dus in de kaarten kunnen spelen van de Cats.

Zweden, de huidige nummer tweeëntwintig van de wereld, is de underdog in groep D. Maar vergis je niet, de Vikingen kunnen zeker ook een rol van betekenis spelen. Ze verbaasden vriend en vijand door op het recentste EK bij de laatste zes te eindigen. Nooit eerder kon Zweden zich plaatsen voor de Spelen of een WK. De ploeg van François Gomez zal dus gebrand zijn op een goede prestatie.

Net zoals Zweden namen ook de Belgian Cats nog nooit deel aan de Olympische Spelen. Toch lijkt de gouden generatie onder leiding van sterspeler Emma Meesseman meer dan ooit klaar om geschiedenis te schrijven. De Cats hebben bovendien één groot voordeel: ze spelen voor eigen publiek.