Wikipedia

Oppositie steunt Wereldbeker veldrijden in Kortrijk

Op 30 november vindt in het stadscentrum in Kortrijk een gloednieuwe internationale topveldrit plaats: de CAPS Urban Cross Kortrijk. De veldrit is meteen onderdeel van de DVV Verzekeringen trofee. Ook kleppers als Van Der Poel en Eli Iserbyt zijn aanwezig. Volgend seizoen wil Kortrijk deel uitmaken van de Wereldbeker, maar wat vindt de oppositie in Kortrijk van die plannen?

Nu zaterdag vindt de eerste veldrit plaats in Kortrijk. Voor het eerst krijgt Kortrijk een A-cross in het veldrijden. En het is voor het eerst ooit dat een topveldrit in een stadscentrum wordt gereden. De stad was al vier jaar aan het lobbyen om een internationale topveldrit binnen te halen. Dit weekend is dat langverwachte moment eindelijk aangebroken en ook de oppositie van Groen is tevreden: “Top! Dat is fantastisch! We kunnen alleen maar blij zijn dat er dergelijke sportevenementen in onze stad plaatsvinden. Cyclocross is iets typisch voor buiten: voor het zand en de modder. Over een veldrit in een stedelijke omgeving kunnen we enkel tevreden zijn”, zegt Matti Vandemaele, gemeenteraadslid van Groen in Kortrijk.

De stad Kortrijk is ambitieus. Het wil volgend jaar ook al een veldrit binnen de Wereldbeker organiseren. “In het leven moet je ambitieus zijn. Ik denk dat dit een voorbeelddossier is waarbij de oppositie en meerderheid niet zo ver uit elkaar liggen. Voor de uitstraling van Kortrijk is het binnenhalen van grote bovenlokale evenementen, zoals de Warmste Week en nu ook de cyclocross – en wie weet de Wereldbeker -, echt wel een meerwaarde”, aldus Vandemaele. Aan de Wereldbeker hangt wel een stevig prijskaartje vast: 300 000 euro. Als nieuwkomer is dat een risico. “Het is veel geld, natuurlijk. Je kan je afvragen of dat geld niet anders en nuttiger besteed kan worden, maar aan de andere kant moet je ook kijken op de lange termijn. Als het evenement ieder jaar in onze stad neerstrijkt, kan het zeker ook op logistieke en financiële steun rekenen. Ik zie niet meteen problemen”, zegt Vandemaele.

Ook de structuur van de Wereldbeker in het veldrijden verandert vanaf volgend seizoen. Zo breidt de Wereldbeker veldrijden uit van negen tot veertien, vijftien of zestien manches. Kortrijk wil daar maar al te graag deel van uitmaken. “Als je mikt op internationale uitstraling, moet je maken dat je in de Wereldbeker zit. Het is nu of nooit. En met de locatie, in de kern van de stad, is dit een heel atypische omgeving. Normaal is dit in een landelijke omgeving, in een bos of park. Met onze locatie kunnen we echt het verschil maken”, besluit Vandemaele.

Beluister hieronder het volledige interview met Matti Vandemaele (gemeenteraadslid van Groen in Kortrijk):

Interview met Matti Vandemaele