Ambitieus meerjarenplan in Kortrijk

In het stadhuis van Kortrijk werd deze morgen een ambitieus meerjarenplan voorgesteld door burgemeester Vincent Van Quickenborne en zijn bestuursteam. Burgemeester Van Quickenborne wil nog meer vernieuwen aan een nog hoger tempo. De stad wil 291 miljoen investeren tussen 2020 en 2025.

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne ( Open VLD ) begon zijn toespraak met een duidelijke boodschap. “De stad moet verder vernieuwd worden aan een hoger tempo”, aldus de burgemeester. Dat is voor Van Quickenborne en zijn bestuursteam de essentie van dit meerjarenplan. Terzelfdertijd belichtte de burgemeester van Kortrijk ook hoe positief de investeringen van de afgelopen jaar zijn geweest. “De reden dat we 291 miljoen euro gaan investeren in de komende vijf jaar, is omdat we zien dat onze vorige investeringen een goede invloed hebben gehad op de samenleving in Kortrijk. De vernieuwingen van de afgelopen jaren hebben de stad enorm veel veranderd, in positief opzicht. Zo kunnen we met de verlaging van de Leieboorden en de opstart van Kortrijk Weide spreken van een succes.”

De meest ambitieuze schepenen van de dag waren zonder twijfel Axel Weydts en Bert Herrewyn van sp-a. In de komende vijf jaar wil Weydts maar liefst 24 miljoen euro investeren in veilige fiestroutes. Dat cijfer is historisch, nog nooit werd er zo veel geld vrijgemaakt voor fietsroutes. Daarnaast benadrukt schepen Weydts dat het project in samenspraak met Kortrijkse fietsers werd opgemaakt. “We hebben een grote bevraging gedaan om te weten te komen wat de meest gebruikte fietsroutes zijn in Kortrijk, en daarmee gaan we nu aan de slag”, aldus Weydts. Het belangrijkste topic voor Weydts was hoe dan ook de investering in openbaar vervoer. Weydts pleit voor een trambus, om de uiterste punten in Kortrijk beter met elkaar te verbinden. De investering zou gaan om een bedrag van om en bij de zes miljoen euro. “Aangezien mensen in Kortrijk de dag van vandaag enorm veel tijd verliezen in het verkeer, is het een bewuste keuze van de stad om zo veel te investeren in een trambus. Het is nu aan ons om met het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer te onderhandelen”, zegt Weydts.

100 hectare bos

Bert Herrewyn, schepen van milieu en natuur, wil dat de stad zich meer inzet voor bos en natuur. Volgens Herrewyn kan een dichtbevolkte stad als Kortrijk wel wat extra groen gebruiken. Tussen 2020 en 2025 wil de schepen van milieu vijftien miljoen euro investeren in 100 hectare extra bos.  Dat is volgens de schepen van natuur en milieu zelf een ambitieus cijfer, maar er is heel wat bos beschikbaar, dus moet het haalbaar zijn, volgens de sp-a-schepen. Herrewyn wil vooral de bestaande bossen uitbreiden. Op die manier wil hij de aanwezige bossen en natuur versterken. Het gaat meerbepaald over het Kooigembos, Bellegembos en Preshoekbos dat de stad zou willen uitbreiden. Het is nu kwestie van concreet werk te maken van het landschapsplan om daarmee de nodige verwervingen te doen om de ambitie van de 100 hectare aan bos en natuur te kunnen realiseren. Bert Herrewyn benadrukt dat er naast die drie bossen ook andere gebieden zijn die in aanmerking komen voor de uitbreiding.