Reeks : Servische studenten Journalistiek aan het woord

“Persvrijheid is niet vanzelfsprekend”

Divna Prusac is 23 jaar en woont in Subotica, op twee uur rijden van Belgrado. De Servische met Russische roots studeert Journalistiek aan de Universiteit in Novi Sad.

“Als kind was ik altijd al ongelofelijk nieuwsgierig. Ik vroeg mijn ouders en leerkrachten vaak het hemd van het lijf. Ik wilde weten hoe de wereld werkte en nam geen genoegen met ‘gewoon’ of ‘daarom’ als antwoord. Ik ben die fase nooit ontgroeid, vrees ik. Die nieuwsgierigheid zit nu eenmaal in mijn natuur. Mijn ouders hebben lang gedacht dat ik filosofie zou studeren, maar uiteindelijk is het journalistiek geworden”, grinnikt Divna.

“Toch schat ik de kans dat ik in die sector zal werken klein in”, gaat ze verder. “Servië is geen aangenaam land om aan journalistiek te doen. De twee grootste televisiestations van het land zijn in handen van de overheid. Als er protesten zijn, wordt daar maar met mondjesmaat over bericht. Zo werden er onlangs twee Servische journalisten ontslagen, omdat ze kritiek hadden op de Servische eerste minister. En dat lijkt veel van mijn generatiegenoten geen moer te kunnen schelen. Daar kan ik mij zo geweldig in opwinden”, aldus een zichtbaar geïrriteerde Divna.

” Persvrijheid is niet zo vanzelfsprekend als we soms denken. Het is iets waar je voor moet vechten, elke dag opnieuw. Vijf jaar geleden begon ik een blog waarin ik mij kritisch uitlaat over onze leiders. Op die manier hoop ik de bevolking wakker te schudden. Hopelijk staat Servië er binnen tien jaar beter voor. In een ideale wereld kunnen mijn kinderen later wel hun mening uiten, zonder enige vorm van censuur”, besluit de 23-jarige studente Journalistiek.