Ivan Subotic ( 22 ) doet zijn verhaal ( foto : Thibaut Verhaeghe )

Reeks : Servische studenten Journalistiek aan het woord

“Ik droom van een normaal leven”

Ivan Subotic ( 22 ) studeert Journalistiek aan de universiteit van Novi Sad. Ooit hoopt de Servische twintiger een eigen gezin te stichten, “maar in Servië is dat niet zo evident.” Wat de journalistiek betreft, is Ivan hoopvol.

Ivan is een echte familieman. Geboren in een dorpje op een vijftigtal kilometer van Novi Sad is hij het studentenleven ondertussen wel gewoon. Hij houdt van de media en de journalistiek, maar walgt van de huidige situatie in Servië. “Ik vind journalistiek zeer interessant, daarom verdiep ik mij er ook in. Maar ik vrees dat ik te weinig kansen zal krijgen om in de mediasector terecht te komen. Laat me het even verduidelijken. Voor mij zullen er weinig kansen weggelegd zijn in de journalistiek, omdat ik aan true storytelling wil doen. Journalisten in dit land worden getraind om propaganda te maken, en ik vertik het om daar ooit aan mee te doen. In Servië zijn er slechts een beperkt aantal betrouwbare nieuwsbronnen. Ik ben wel hoopvol dat de situatie kan veranderen, omdat meer en meer Servische journalisten inzien hoe belangrijk het is om de waarheid te verspreiden”, aldus Ivan.

De Servische student Journalistiek ligt niet wakker van zijn toekomst. “Elke dag en elke maand is een nieuw begin voor mij. Ik begin elke dag met een schone lei. In Servie is het niet zo dat je studeert voor een specifiek beroep, en dat je dat dan ook effectief kan uitoefenen. Je gaat naar een faculteit, omdat je geinteresseerd bent in een bepaald domein. Daarna zie je wel wat er met je leven gebeurt. Voor hetzelfde geld verkoop ik binnen vijf jaar groenten op de markt of werk ik in een of andere McDonald’s. Mijn grootste wens is om een normaal leven te kunnen leiden. Een gezin starten en kinderen kunnen opvoeden, dat is op dit moment mijn allergrootste wens”, besluit Ivan. ( TV )