“Uiteindelijk doe ik wat ik zelf wil”

Vanaf 1 november mochten jongeren onder de 18 jaar geen tabaksproducten meer aankopen. Jonas B. (17) ervaart de maatregel met een dubbel gevoel: “Enerzijds vind ik het een goede regel voor onze gezondheid, anderzijds doe ik wat ik toch gewoon wat zelf wil?”

Karen Jonckheere is erkend tabakoloog bij de organisatie Tabakstop en vindt het niet slecht dat jongeren minder snel tabaksproducten kunnen kopen. “Jongeren zullen zo minder snel in contact komen met roken, wat goed is. Anderzijds zullen jongeren die meerderjarige vrienden hebben hen de sigaretten laten halen, zo blijft het een probleem”, aldus Karen.

“Ik besef dat ik verslaafd ben”

Jonas B. raakte ruim een jaar geleden verslaafd aan tabak en doet zijn verhaal. “Het begon op mijn vijftiende, wanneer vrienden me op café een sigaret gaven. Ik vond er niks fijn aan eerlijk gezegd, maar ik deed het deels omdat ik druk voelde vanuit mijn vriendengroep. Na die ene sigaret beloofde ik mezelf om nooit meer te roken”, vertelt Jonas.

Die belofte hield Jonas niet lang vol. Familiale problemen en een moeilijke gezinssituatie zorgden ervoor dat hij een toevlucht zocht in iets. “Mijn tweede sigaret werd al snel een feit. Ik begon geleidelijk aan meer en meer te roken, tot de slechte gewoonte een dagelijkse bezigheid werd”, gaat de 17-jarige verder.

“Na een jaar intensief roken, besef ik dat ik verslaafd ben geworden. Mijn vrienden zijn daar een grote oorzaak van, maar dat verwijt ik hen niet. Uiteindelijk beslis ik zelf wat ik wil doen met mijn leven. Daarnaast word ik er rustig van, dus blijf ik het doen.”

Met de nieuwe maatregel lijkt het op papier moeilijker om sigaretten te kunnen bemachtigen, maar dat is niet zo, volgens Jonas. “Vrienden van me die ouder zijn dan 18 halen die nu voor mij. In de nachtwinkel geraak ik er nog steeds makkelijk aan, zoals dat altijd al het geval is geweest met alcohol. Voorlopig heb ik alvast geen problemen ondervonden”, zo bevestigt Jonas het standpunt van Karen.

Hoe dan ook is Jonas ervan overtuigd ooit te stoppen. “De dag dat ik een gezin start en kinderen opvoed, wil ik de sigaret uit mijn leven bannen. Ik wil m’n eigen kind niet opvoeden in een kamer die zich opstapelt met rookwolken. Maar nu vind ik het nog niet noodzakelijk om te stoppen”, besluit Jonas.

“Op karakter stoppen blijkt niet altijd evident”

Karen Jonckheere weet als ex-verslaafde hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Volgens Karen is het verbieden van een sigaret niet altijd de oplossing, “sommige mensen moeten nu eenmaal door een experimenteerfase gaan om te weten hoe het voelt om te roken”, vertelt Karen.

“Afhankelijk van de ontwikkeling van de hersenen, zal de invloed op de ene persoon groter zijn dan op de andere.” De tabakologe vindt het geen slecht idee om de leeftijd omhoog te trekken naar 21, “op die leeftijd ben je minder impulsief en maak je bewustere keuzes”, vertelt Karen.

De ultieme oplossing tegen roken bestaat volgens Karen nog niet. De beste manier om effectief te kunnen stoppen is raad vragen bij een tabokoloog, volgens Karen. “Op karakter stoppen blijkt niet altijd evident. Mensen grijpen nogal snel naar kauwgum en pleisters, maar dat is vaak niet genoeg”, zegt Karen. Volgens haar is het vooral de gewoonte die moet worden aangepakt en daar is begeleiding voor nodig. Bovendien zijn de eerste vier sessies bij een tabakoloog voor jongeren onder de twintig jaar volledig gratis.