Bram Laperre met zijn Renault R4 (foto: Jelle Lapere)

Met een oldtimer naar Kaapstad voor het goede doel

Bram Laperre (25) met zijn Renault R4 (foto: Jelle Lapere)

Met een oldtimer naar Kaapstad in Zuid-Afrika voor het goede doel. Voor Bram Laperre ( 25 ) uit Wevelgem is het een droom die uitkomt. Hij omringt zich met een warm gezelschap dat bestaat uit Jelle Lapere, de Canadese Erika Stacey, Fien Vandendriessche en zijn oudere broer Sander Laperre. Met dit initiatief willen de jongeren de zelfmoordlijn steunen.

Bram heeft al ervaring met reizen in Afrika. Als voormalig student Journalistiek liep hij stage in Zambië. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Afrika. Als zestienjarige ging ik er twee weken op reis. Voor mij was dat de trigger om meer te weten te komen over dit continent. Later ging ik drie maanden stage lopen bij een radiostation in Zambië. Ik heb er mijn hart verloren.”

Het is een feit dat de levenswijze in Afrika verschilt met die van in de Westerse landen. Jelle Lapere (25) uit Moorsele verwacht dan ook veel bij te leren over de hun manier van leven. “Ik hoop een realistischer wereldbeeld te verwerven. Ik besef dat de maatschappij in Afrika sterk verschilt met de onze in het Westen. Toen mijn vriendin daar drie maanden zat, is zij teruggekeerd als een ander persoon. Ik heb een hekel aan onze Westerse cultuur waarin het individu centraal staat en waar amper wordt omgekeken naar anderen.”

Voor Jelle is de reis een ervaring die hij niet wil missen. “Voor mij is het een stap in het onbekende, maar ik ben zeker dat het mezelf zal verrijken. Het grote voordeel is dat ik deze reis kan koppelen aan mijn grootste passie, videocontent creëeren en documentaires maken. Dat is een van de redenen waarom ik ook meega.” Jelle zal Bram vier weken vergezellen. “Ik kijk er vooral naar uit om landen als Ivoorkust en Gana te ontdekken. We zien wel hoe ver ik geraak na die vier weken, daarna moet ik mijn verantwoordelijkheid als zaakvoerder opnieuw opnemen in België.”

Om het thuisfront op de hoogte te houden, doet Bram beroep op zijn eerdere ervaringen als student Journalistiek. “Ik wil op een ongedwongen manier Afrika tonen aan de buitenwereld zoals het echt is. Veel mensen hebben een verkeerd beeld over Afrika en beseffen niet dat het een zeer divers continent is. Ik hoop dat mijn publiek aan de hand van mijn reisblog en sociale media een beetje wegwijs raakt in het prachtige Afrika.”

Jelle Lapere (foto: Jelle Lapere)

Een droom die uitkomt

Bij het uitstippelen van de route ging Bram op zoek naar een manier om zijn nieuwe hobby uit te oefenen. “Ik ben onlangs beginnen surfen, dus een route langs de westkust lijkt me ideaal. Oorspronkelijk was ik niet van plan om er een surftrip van te maken, maar wanneer de golven verschijnen, pik ik die graag mee. Deze zomer leerde ik surfen en ik hoop nog meer ervaring op te kunnen doen in Afrika.”

Bram koestert al een paar jaar de droom om een langere reis te maken, maar medereizigers vinden bleek geen evidentie. “Ik dacht er al een drietal jaar aan om deze reis te maken. Door een gebrek aan enthouisiasme in mijn omgeving besloot ik om te wachten tot ik een gemotiveerde entourage had. Ik besloot om mijn reisplannen op een website, Lonely Planet, te plaatsen. Dat is een forum waar je terecht kunt met vragen over reizen en toerisme.  Daar hoopte ik om een reisgenoot te vinden, en dat is me ook gelukt. Ik kreeg een reactie van Erika Stacey, een Canadese, die ook een avontuurlijke rondreis wilde maken in Afrika.” Nadat Bram zijn reisplannen bekend maakte op Facebook stroomden de reacties binnen. Mijn broer grapte over het feit dat we nergens zouden geraken zonder een mecanicien. Hij is zelf een echte avonturier, dus besliste hij om de eerste twee maanden mee te gaan. Jelle Lapere, een vriend van me die ook graag wat avontuur lust, gaat ook mee’, vertelt Bram. De vriendengroep vertrekt niet zonder ervaring. “We hebben een paar jaar geleden door Europa getrokken met een busje. Daaruit hebben we heel wat geleerd. Zo stonden we vijf dagen in panne in Zwitserland. We kunnen ons plan ondertussen wel trekken”, zegt Jelle al lachend.”

Voor Bram is het niet moeilijk om lang van huis te zijn. Volgens hem kan je zonder avontuurlijke mindset zo’n reis niet ondernemen. “Het is een droom van me, dus ik ben zeker dat het wel zal lukken. Aangezien ik al een tijdje in Afrika heb doorgebracht zal het voor mij niet zo’n shock zijn. Ik heb naar de reis toegeleefd en mezelf in een positie gebracht waarin ik me het kan veroorloven om een tijdje van huis te zijn.” Voor Jelle is het minder vanzelfsprekend om zijn omgeving te verlaten. Hij heeft vele verantwoordelijkheden. “Hoe dan ook zal ik de controle over mijn bedrijf monitoren vanuit Afrika, zodat alles in goede banen blijft verlopen. Het is de eerste keer dat ik afstand neem van mijn job. Ik vind het allemaal zeer spannend.”

Bram Laperre (foto: Jelle Lapere)

“Het verlies van mijn vader gaf een signaal om meer te genieten van het leven”

Bram heeft enkele redenen om de reis naar Kaapstad te ondernemen. Hij koppelt de reis aan een actie om het Centrum ter Preventie van Zelfdoding te steunen. “Tien jaar geleden verloren mijn broer en ik onze vader toen hij uit het leven stapte. Dat was voor mij een signaal dat ik meer van het leven moet genieten. Daarom onderneem ik ook deze avontuurlijke reis. Ik wil mijn reis ook graag koppelen aan de Warmste Week. Het leek me een evidentie om het Centrum ter Preventie van Zelfdoding te steunen. Die organisatie levert belangrijk werk. België is nog steeds een van de koplopers wat zelfmoord betreft. En dat terwijl we hier alles hebben om gelukkig te kunnen zijn. Dat is ook waar ik de link met Afrika leg, die mensen hebben veel minder dan ons, maar weten het geluk te vinden in de kleine dingen”,vertelt Bram, “daar kunnen wij van leren.”

Tom Dinneweth, stafmedewerker bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding moedigt dergelijke initiatieven aan. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) is een vzw met als basisdoelstelling het het voorkomen van zelfdoding. Met de Zelfmoordlijn 1813 is de organisatie toegankelijk voor iedereen met donkere gedachten. Het is voor het Centrum ter Preventie van Zelfdoding heel belangrijk om, naast de Vlaamse subsidies, steun te ontvangen van externen. “Vooral ook omdat dergelijke verhalen erg veel helpen bij het bespreekbaar maken van een moeilijk thema als zelfdoding”, aldus Dinneweth. “Lokale initiatieven maken vaak veel verhalen los, en hoe opener er gepraat wordt over mentale problemen, hoe beter. Vaak kan een dergelijke actie ook een mooie rol spelen in het verwerkingsproces.”

“De zoektocht naar sponsors was niet evident”

Een reis naar Kaapstad vergt een zeker kapitaal. Om de kosten te drukken doet het team beroep op sponsors, en dat blijkt uiteindelijk niet zo gemakkelijk. “Het is niet zo vanzelfsprekend om sponsors te zoeken, we zijn er tot op vandaag nog steeds mee bezig. We zijn er nog lang niet, maar het komt wel in orde”, lacht Jelle. “Wat de financiële kant betreft, is het een feit dat we ook aanspraak moeten doen op onze eigen portefeuille. Omdat ik zelfstandig ben, kan ik bepaalde onkosten inbrengen in mijn bedrijf. Dat kan omdat ik ook een documentaire zal maken over de reis naar Kaapstad. Aangezien ik maar een van de vijf maanden meereis, vertrouw ik Bram om zelf ook wat beelden te schieten. Momenteel ben ik hem aan het opleiden om aan de slag te gaan met een camera”, zegt Jelle. Om de reis te bekostigen organiseert de bende op 7 december een spaghettiavond waarbij de ene helft van de opbrengst rechtstreeks naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding gaat en de andere helft naar de reis zelf. Ook zijn ze van plan om sokken te verkopen met het logo van de Kaapstadreis erop geborduurd.

Renault R4

Sander Lapere, de broer van Bram, weet hoe hij aan auto’s moet werken (foto: Jelle Lapere)

De keuze om met een oldtimer de reis af te leggen was niet moeilijk, vertelt Bram: “Ik begon pas echt na te denken over een reis naar Afrika toen ik een boek las over het reisverhaal van twee Belgen. Het duo reed van Brussel naar Kaapstad met een Citroën 2CV. Ik koos de Renault R4 omdat ik het een charmant wagentje vind. Ik zocht het hele internet af op zoek naar een geschikte wagen. Uiteindelijk heb ik de Renault in Brugge gevonden. Het grote voordeel is dat die specifieke wagen al een rally heeft gereden in Afrika. We kregen heel wat onderdelen mee die we goed kunnen gebruiken. Zo hebben we een stevige carterplaat die het motorblok moet beschermen tegen de ruwe ondergrond. De auto was al aangepast om de harde omstandigheden de baas te kunnen. Toch was er nog wat werk aan de winkel. We hebben het koelingssysteem veranderd, nieuwe banden gekregen van een sponsor, de elektriciteit vernieuwd, de motor gereviseerd en nog tal van andere kleine zaken veranderd”, besluit Bram.

De Renault R4 (foto: Jelle Lapere)

Om de avonturen van Bram en zijn vrienden te volgen, kan je terecht op de Facebookpagina ‘Surf Africa – Kortrijk to Cape Town’, de website www.wesurfafrica.com of via de Instagrampagina @We.Surf.Africa.