Bron: Pixabay.com

‘Mensen moeten begrijpen hoe hard wij werken’

Brent Jolie-Victor Landuyt
Erkenning, toffe feestjes, uitnodigingen voor televisieprogramma’s. Model zijn lijkt altijd rozengeur en maneschijn. Maar niets is minder waar. Ook supermodellen en finalistes van Miss België 2020 voelen zich soms onzeker. ‘’Ik moet over alles nadenken. Van de foto’s die ik plaats op Instagram, tot met wie ik op de foto ga’’, zegt Miss België 2020-finaliste Willemijn Pieters.

Op 11 januari 2020 is het weer zo ver. 32 meisjes zullen strijden om Elena Castro Suarez op te volgen in de meest prestigieuze modellenwedstrijd van ons land: Miss België 2020. De verkiezing bestaat al sinds 1929. De juryleden hebben altijd torenhoge verwachtingen en dat is dit jaar niet anders.

Het hoofd boven water houden in tijden van Instagram en ideaalbeelden van vrouwen is niet altijd makkelijk. Vele meisjes in de puberteit vergelijken zichzelf met topmodellen op sociale media. Concurrentie, afgunst en jaloezie zijn begrippen die aan bod komen in missverkiezingen. Ook is er de strijd om steeds de beste en de mooiste te zijn. Op zo’n missverkiezing is dat niet anders. Al probeert niet iedereen zich te vergelijken met anderen vertelt Miss België 2020-finaliste Willemijn Pieters ’’Ik probeer mijzelf nooit met anderen te vergelijken. Ik probeer altijd het beste uit mijzelf te halen. Ik begrijp wel dat jonge meisjes zich vergelijken met modellen, maar ze moeten zich realiseren dat vergelijken nooit gezond is. Het is beter om altijd jezelf te blijven en je eigen schoonheid in te zien.’’

Willemijn Pieters (17), finaliste Miss België 2020

Drukke maanden

Missverkiezingen zijn ook meer dan alleen maar mooi zijn. Er wordt enorm veel promo gemaakt en rondgegaan in lokale café’s en winkels. ‘’Toen ik nog kandidate was voor Miss Oost-Vlaanderen ging ik vaak naar café’s om mensen te overtuigen om op mij te stemmen. Ik moest mij iedere keer opnieuw volledig voorstellen en eigenlijk ook verkopen, wat echt niet simpel was. Ik ben van nature niet verlegen, maar ik heb ook geen grote mond. Het was echt een stap uit mijn comfortzone’’, legt Willemijn uit.

School combineren met de vele voorbereidingen van zo’n missverkiezing, het blijkt geen makkelijke opgave. De week voor de herfstvakantie gingen alle finalisten naar Egypte. Hierdoor misten alle schoolgaanden een volledige week school. En het is niet de enige periode die ze verliezen: ‘’Het is soms echt ontzettend druk. Het promowerk neemt bijzonder veel tijd in beslag. Ook in januari zal ik een volledige week missen door repetities. Mijn school heeft wel begrip voor mijn situatie. Ik mag bijvoorbeeld in de middagen testen inhalen en krijg aangepaste bijlessen. De steun van mijn school vind ik heel belangrijk.’’

Doorbreken als model

Niet zo ver van Kortrijk, in Avelgem, loopt een ander toekomstig model rond. Fee Tielens (17) staat vlakbij een modellencarrière nadat ze de titel “Queen of The Models 2019” op haar naam schreef. Maar liefst 800 meisjes uit de Benelux schreven zich in.  “Toen mijn beste vriendin kwam slapen vertelde ze over haar inschrijving. Het feit dat je o.a. catwalktrainings en fotoshoots kon winnen, heeft me meteen aangesproken om zelf ook mee te doen aan de wedstrijd.” Nu gaat Fee lopen met €2500 en krijgt ze een jaarcontract als model. “Ik hoop nu zelf ook door te breken als model”, benadrukt de zesdejaarsstudente Humane Wetenschappen en Economie van Athena Pottelberg in Kortrijk.

“Mensen moeten begrijpen hoe hard wij werken om dit te kunnen bereiken. Elke twee weken moest ik langsgaan voor een fotoshoot. Ik werd niet alleen beoordeeld op uitstraling, maar bijvoorbeeld ook op stiptheid.” Fee moest vooral andere mensen weten te overtuigen. “Ik ging langs bij kledingzaken want ik had telkens een outfit nodig voor een shoot. Sponsors waren cruciaal om alles te bekostigen. Dankzij de persaandacht werd ik wat meer in de spotlights geplaats, maar dit maakt slechts een klein deeltje uit van de voorbereidingen”, vertelt Fee Tielens.

‘Ik streef niet naar dat typisch schoonheidsideaal’

Een ander voordeel dat Fee uit de wedstrijd heeft gehaald is haar zelfzekerheid. “Ik was al redelijk zelfzeker voor ik aan het avontuur begon. Anders had ik me nooit ingeschreven. Toch voel ik dat ik nu ‘een echte madame’ ben geworden. Ik heb een boost gekregen, terwijl ik in het begin van het parcours nog verschillende keren heb overwogen om te stoppen.” Ze voelde zichzelf groeien en heeft toch doorgezet, met succes.

Net als Willemijn hecht Fee ook veel belang aan Instagram. “Ik wil de wedstrijd geen slechte naam geven door dronken foto’s te posten uit mijn uitgaansleven. Ik toon ook de realiteit, mijn echte leven. Ik ga het niet mooier voortonen dan het is, maar ga ook niet mijn emotionele kant online gooien”, legt Fee uit. Haar lengte als model heeft ze niet mee, maar voor de organisatie was dat geen probleem. “Ookal sta je wat ‘kloeker’, hard werken en jezelf blijven beloont altijd. Ik ben ook niet van plan om naar dat typisch schoonheidsideaal te streven, wat velen nog zien als slank en groot. Zolang ik mezelf gelukkig voel blijf ik ook eten wat ik wil”, besluit Fee.