Zorgt Tinder echt voor je perfect match ?

De betrouwbaarheid van Tinder wordt alsmaar meer in vraag gesteld door justitie van de Verenigde Staten. Onlangs zou het bedrijf zelfs nepprofielen aanmaken om betalende gebruikers te lokken.

Met wereldwijd meer dan 1,6 miljard swipes per dag is Tinder wel dé bekendste dating app ter wereld. Ondanks zijn succes zou het bedrijf Match Group mikken op meer gebruikers door nepprofielen op Tinder aan te maken volgens Amerikaanse toezichthouder FCT. Daarom klaagt de commissie Match Group hier nu voor aan.

Een ander punt van kritiek is dat Tinder te veel swipes aanbiedt per dag. Uit Nederlands onderzoek van de psychologen Tila Pronk en Jaap Denissen blijkt dat gebruikers door het ruime aanbod juist kritischer worden en zo minder keuzes maken. Doordat je uit minstens 50 potentiële matches kunt kiezen, ga je op een andere manier mogelijke partners beoordelen en kieskeuriger worden.

“Soms zie ik wel of een profiel nep is, bijvoorbeeld als er foto’s van beroemdheden gebruikt worden”, vertelt Nyah Gruyaert, die al vijf maanden Tinder gebruikt. “Ik zit er niet meer zo actief op. Misschien een keer per week swipe ik wel een keer, maar antwoorden op berichten doe ik bijna niet.” Kritiek op het systeem van de app heeft ze niet. “Ik vind dat de app een goed systeem heeft en denk dat het wel kan werken als je er echt in gelooft.”

Louis Coenegrachts, die de app ongeveer een jaar gebruikt, vindt dat er toch een paar aanpassingen mogen gebeuren. “Tinder is een makkelijk en gebruiksvriendelijk systeem, maar baseert zich misschien te hard op het uiterlijk. Dat is maar een deel van iemand. Je zou beter weten hoe iemand echt is als je hem/haar een bericht kan sturen voordat je met die persoon matcht.” Hij komt wel vaker in aanmerking met nepprofielen. “Meestal swipe ik het fake account weg, tenzij het een grappige is. Dan durf ik ze wel te liken.”

“Ik zou geen geld betalen voor extra functies”, zegt Ryan Balfoort. Hij gebruikt Tinder al een aantal jaar.”Nepprofielen ben ik nog niet veel tegengekomen. Buiten het beoordelen van de accounts, zou ik niets aanpassen aan de app.”

Of Tinder de ideale manier is om je toekomstig lief te vinden, is niet zeker. Hoewel veel Tinder-gebruikers het maar bij één ontmoeting houden, ontstaan er dankzij de app wel een aantal koppels.