Stranden in Brazilië getroffen door olievlek

Een olieramp vervuilt momenteel tientallen stranden in Brazilië. De olie zou niet vanuit Brazilië zelf komen, waar de olie wel vandaan komt is voorlopig nog een groot raadsel. Vooral de dieren zijn het slachtoffer van deze milieuramp.

De lekkage werd voor het eerst ontdekt op twee september. Meer dan 1500 kilometer strand is besmeurd met de zwarte substantie. Ook populaire toeristenstranden zoals Praio do Futuro in Cearà en Maragogi in Alagoas. De afkomst van de olie is voorlopig onbekend. Momenteel wordt onderzocht van waar de bron komt.

Dieren zijn het slachtoffer

Minstens zes zeeschildpadden en een zeevogel zijn dood aangespoeld. Op de stranden die zijn aangetast, worden grote schoonmaakacties georganiseerd. 100 vrijwilligers stelden zich reeds kandidaat om de stranden op te ruimen. Twee zeeschildpadden die werden gered, werden door strandgangers teruggebracht naar de zee. Een andere zeeschildpad werd naar een revalidatiecentrum gebracht.

Vermoedelijke oorzaak

De lokale autoriteiten geloven dat het morsen van de olie mogelijk werd veroorzaakt door een tanker die olie ver van de kust transporteert. Twee olievaten zijn gevonden op twee stranden in de Braziliaanse staat Sergipe. Sergipe ligt in het noordoosten van Brazilië en grenst aan de Atlantische Oceaan in het oosten en zuidoosten.