(c) Flickr.com - Lorie Shaull

Meesseman en Mestdagh in finale WNBA

Op zondag 29 september begint de grote WNBA-finale, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Met Emma Meesseman en Kim Mestdagh hebben we twee Belgische dames die kans maken om de Amerikaanse basketcompetitie voor vrouwen te winnen. Basketbalkenner Glenn De Hollander blikt vooruit.

Zondag om 21u spelen de Washington Mystics van Emma Meesseman en Kim Mestdagh de eerste finals-match-up tegen Connecticut Sun. Meesseman is één van de kanshebbers voor de MVP-award (Most Valuable Player) te winnen. NBA-sterren Kyle Kuzma en LeBron James zijn lyrisch over haar laatste optreden tegen Las Vegas Aces. Daar schakelde Meesseman één van haar MVP-concurrenten Liz Cambage uit.

Bevestiging

Voor basketbalcommentator De Hollander zijn haar prestaties van op het internationale podium zeer belangrijk voor ons vrouwenbasketbal. “Dat bewijst dat zij, net zoals de hockeymannen, niet zomaar een hype zijn wanneer ze samen spelen. Ze blijven het ook consequent doen apart bij hun respectievelijke teams. Niet enkel Emma, maar Kim ook. Zij wordt vaak vergeten. Jonge speelsters kijken hier ook naar op”, vertelt hij.

De Belgische vrouwen hebben nog speelsters met het potentieel om de WNBA te bereiken.  “Indiana Fever drafte Julie Allemand in 2016, maar zij speelt ondertussen voor Lyon. Mits ze goed blijft spelen, kan ze zeker terugkeren. Verder kijk ik naar jongere speelsters. Billi Massey speelt zeer goed voor Sint-Katelijne-Waver en zou over enkele jaren zeker naar de draft kunnen”, meent de basketbalcommentator.

The Other Mystics

Delle Donne en Meesseman zijn de grote sterren bij The Washington Mystics. “De andere speelsters zijn zeker goed, maar die twee inside maken echt wel het verschil”, zegt De Hollander. “Wanneer zij niet (goed) spelen, wint het team ook amper.” voegt hij toe. Zij zijn de grote MVP-kandidaten naast Jonquel Jones, hun tegenstander in de finale, en Liz Gambage (Las Vegas Aces) die ze in de vorige ronde wisten uit te schakelen.

Kim Mestdagh speelt als rookie, een eerstejaarsspeelster, niet tijdens de play-offs. “Tijdens het seizoen nemen teams een rotatie van tien speelsters mee, dus speelde ze altijd. In de finaleronden krimpt die selectie tot zeven à acht en zij valt daar net buiten. Maar als ze haar nodig hebben, zal ze er zeker staan”, legt hij uit.

Kwaliteiten en tegenstander

De Hollander is lovend over Meesseman: “Haar shot is goed en ze heeft fysieke capaciteiten, maar ze is vooral mentaal sterk. Ze schiet goed, maar weet vooral wanneer het wel en niet kan. Als de shotclock nadert, zal ze schieten, maar wanneer ze tijd heeft, is ze zuinig.” Net zoals de andere MVP-kandidaten is ze zeer groot (1m93), wat bij de vrouwen een groot voordeel kan zijn.

“Qua skills zijn de vrouwen altijd in orde. Maar het fysieke verschil is vaak groter is. Fysiek sterke vrouwen, vooral kracht, snelheid en lengte, maken het verschil”, aldus De Hollander. Dit kunnen The Mystics ook uitbuiten in de finalewedstrijden. De Connecticut Suns halen net geen elf offensive rebounds per wedstrijd. “Als ze grote Meesseman en Delle Donne die kunnen afnemen, zijn ze dodelijk op de counter. Ik denk dat ze zo ook de titel zullen binnenhalen. Het wordt geen droge 3-0, zo makkelijk wordt het niet”, verwacht De Hollander. Als Meesseman en Mestdagh de finale winnen, zouden ze de tweede en derde Belgische WNBA-winnaressen zijn. Ann Wauters was de eerste.

Momenteel zenden de Belgische zenders de wedstrijden nog niet uit. “Zowel Eleven als Sporza zijn bezig met de beelden proberen te bemachtigen. Play Sports zal dat zeker ook wel doen. Het is alleen moeilijker bij de WNBA. De NBA heeft een London Office, waardoor er geen tijdsverschil is om te communiceren. De vrouwen hebben niet zo een affiliatie binnen Europa, dus die communicatie en onderhandeling verloopt moeilijker. Laat ons hopen dat het in orde komt”, besluit De Hollander.