Mug

Factcheck: Daarom bijten muggen jou vaker (en je kunt er soms iets tegen doen)

In een artikel van Newsmonkey dat op 25 juni 2019 op hun website verscheen beweert men dat zweet, bier en zwangerschappen muggen aantrekken. Het artikel is gebaseerd op het boek ‘The Mosquito’ van Dr. Timothy Winegard. Maar is dit ook echt waar? We gingen op onderzoek.

Sporten en zweten

Sporten blijkt om verschillende reden muggen aan te trekken. Sporten zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer CO2 produceert. Dit is een van de belangrijkste factoren die muggen aantrekken. In het onderzoek dat beschreven staat in de Journal of Vector Ecology gebruikt men vallen met hoge concentraties CO2 om test-muggen te vangen. Een van deze onderzoeken staat beschreven in de Journal of Vector Ecology
Verder zorgt sporten ook voor een verhoogde zweetproductie. Zo werd beschreven in een uitgave van Chemical Senses dat zweet een Lactic Acid  is. Deze Lactic Acids zijn stoffen die het lichaam uitscheidt en zijn zeer aantrekkelijk voor de muggen. Ook de verhoogde lichaamstemperatuur tijdens het sporten maakt ons heel aantrekkelijk voor muggen.

Bier

Jammer maar helaas is ook de consumptie van bier een factor die ervoor zorgt dat men meer gestoken wordt. Zo werden testen gedaan waar bierdrinkers en waterdrinkers werden samengevoegd in een Y-vormige proefopstelling waar de muggen moesten kiezen welke arm van de splitsing ze kozen. Uit de testresultaten van het onderzoek van Plos onder leiding van Thierry Lefèvre blijkt uit de data dat bierconsumptie zeker een verhogende factor is in het aantal muggenbeten.

Bloedtype O

Uit een onderzoek van de Journal of Medical Entomology blijkt ook dat mensen met bloedgroep O het meest aantrekkelijk zijn van alle bloedgroepen. Het verschil tussen bloedgroep A en O blijkt dan weer grootste. Zo landen bij testen de muggen 83,3% van op bloed van bloedgroep O en slechts 46,5% op bloedgroep A.

Zwangerschap

In het artikel van Newsmonkey beweerde men dat zwangere vrouwen tot tweemaal zoveel gestoken werden als niet-zwangere vrouwen. Dit wordt bevestigd in het NCBI (National Center for Biotechnology Information) dat in hun artikel beschreef dat men een onderzoek had uitgevoerd waarin gedurende een periode van 20 nachten in 9 verschillende tuinen telkens één zwangere en één niet-zwangere vrouw sliep. Na het onderzoek bleek dat de zwangere vrouwen gemiddeld 0,94 beten per per nacht terwijl niet zwangere vrouwen gemiddeld slechts 0,49 keer gebeten per nacht. Uit dit onderzoek zouden we deze stelling kunnen aannemen.

Verschillende Soorten

Een zeer belangrijk punt in de verschillende onderzoeken is wel dat elke studie zich telkens op een specifieke mug concentreert. 
“Wereldwijd zijn er zo’n 3500 verschillende soorten muggen en heel wat van deze muggen verschillen sterk in hun biologie en ecologie”, zegt Wim Van Bortel, insectendeskundige van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. “We moeten toch opletten met een aantal zaken te veralgemenen. Er zijn heel wat muggensoorten met verschillende karakteristieken. Alle bestrijdingsmiddelen werken dan weer wel op alle muggen”, concludeert Van Bortel.

Tips tegen muggenbeten

De meest effectieve manieren zijn nog steeds Picaridin en DEET producten maar ook bepaalde essentiële oliën zoals eucalyptus, munt en citrusvruchten werken ook maar werken meestal minder lang. Zwangere vrouwen moeten wel opletten met DEET producten en andere essentiële oliën. Vraag aan dokter of apotheker voor producten die veilig zijn. Voor zij die liever geen producten gebruiken, is het dragen van lichte en losse kledij een goede tip en anders gewoon voor een ventilator gaan staan. Voor de niet zwangere vrouwen is het ook misschien wel tof om te weten dat het ook bewezen is dat de Victoria Secret Bomshell parfum ook 2 uur lang muggen weghoudt.

Conclusie / Gedeeltelijk waar: Elk van de afzonderlijke stellingen is op zijn beurt waar over een bepaalde muggensoort. We mogen echter wel niet alle stellingen veralgemenen voor alle muggensoorten. Om echt een compleet beeld te krijgen van welke factoren nu juist aanleiding geven tot meer muggenbeten moeten men nog heel wat meer onderzoek doen naar de verschillende muggensoorten.