2011 Rugby World Cup Final, Eden Park, Auckland, New Zealand 23/10/2011 New Zealand vs France

WK rugby: ‘walk in the parc’ voor de All Blacks?

Nog tot 2 november is de hele wereld in de ban van het wereldkampioenschap rugby. Dit jaar vindt het WK plaats in Japan en de grote favoriet is geen verassing: Nieuw Zeeland. Al kan het dit jaar toch moeilijker worden voor the All Blacks, want er liggen enkele kapers op de kust.

De keuze voor Japan als gastland is historisch te noemen, omdat het WK rugby hiermee voor het eerst neerstrijkt in Azië. Drie landen hadden zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het WK rugby in 2019. World Rugby had de keuze tussen Italië, Zuid-Afrika en het uiteindelijke gastland Japan. Als rugbyland is Japan er altijd bij, maar ze hebben nog nooit echt potten kunnen breken en zijn dus meer een underdog. Al kan het thuisvoordeel en de opmars van rugby in Azië wel eens voor heel wat verrassingen zorgen. Japan begon het tornooi in ieder geval goed door de openingswedstrijd te winnen tegen Rusland met 30-10.

Favorieten

De grootste favoriet om de wereldtitel binnen te slepen, is natuurlijk titelverdediger Nieuw-Zeeland. Zij kunnen voor de derde keer op een rij wereldkampioen worden. The All Blacks wonnen hun openingswedstrijd tegen hun (op papier) grootste concurrent Zuid-Afrika met 23-13. Zij staan bekend voor de Haka, een strijdkreet waarmee ze menig tegenstander proberen af te schrikken. Op een uitzondering na, waar ze in 2007 ‘maar’ de kwartfinale haalden, eindigden de All Blacks telkens in de top vier.

Na de eerste wedstrijd zou je het misschien niet zeggen, maar ook Zuid-Afrika oftewel de Springbokken behoren tot de topfavorieten. Zuid-Afrika won het WK al tweemaal en zou op gelijke hoogte kunnen komen met Nieuw-Zeeland die al drie keer de Webb Ellis cup won. In 1995 won Zuid-Afrika voor het eerst het wereldkampioenschap onder toeziend oog van Nelson Mandela. Deze overwinning ging de geschiedenis in als een overwinning voor apartheid in Zuid-Afrika. Een tweede maal wonnen ze in 2007.

een overwinning voor de natie

Engeland was na een minder WK in eigen land, waar ze niet verder kwamen dan de eerste ronde, meer een underdog dan een favoriet. Ondertussen hebben ze die status toch al opgewaardeerd door met ruime cijfers te winnen van Tonga en de Verenigde Staten, het werd respectievelijk 35-3 en 45-7. Na deze overwinningen zijn ze wel nog niet zeker van kwalificatie voor de volgende ronde, want hun volgende groepswedstrijden zijn tegen kleppers als Argentinië en Frankrijk. Engeland werd al eens Wereldkampioen in 2003 na winst in de finale tegen Australië.

Controversieel

Rusland verloor de eerste wedstrijd van het tornooi, maar had eigenlijk niet op het tornooi mogen staan. Ze werden pas derde op het Europese kwalificatietornooi na Spanje en Roemenië. Ware het niet dat beide landen spelers hadden gebruikt die ze eigenlijk niet hadden mogen opstellen, aangezien ze niet de juiste nationaliteit hadden. Het is dus logisch dat Rusland op dit WK aanwezig is. Al wordt ook deze beslissing in vraag gesteld omdat het niet de eerste keer is dat een land speelt met spelers van een andere afkomst.

Het WK eindigt op 2 november in het  International Stadium Yokohama in Yokohama City.