Stadhuis van Leuven (Bron: Pixabay)

Rector KU Leuven hekelt ochtendoverlast

Er is weer commotie ontstaan tussen het stadsbestuur en Rector van de KU Leuven Luc Sels, en de cafébazen van Leuven. De rector stelde vast dat er nog vele bars en cafés open waren om acht uur ‘s ochtends. Hij hekelt dit fenomeen, met als voornaamste standpunt dat dit de schoolgaande jeugd beïnvloed en de drempel tot alcoholverbruik verlaagt.

In het voorjaar was er al een dispuut nadat een student het leven liet na een doop. KU Leuven voerde met instemming van alle Leuvense studentenverenigingen een Doopcharter in. Dit bindt kringen, en hun leden, aan regels in verband met veiligheid en respect tijdens een doop. De recente commotie is echter geen gevolg van het niet naleven van dit charter. Nu blijkt dat studentencafés grenzen overschrijden. De sluitingsuren liggen niet vast waardoor studenten toch ’s morgens vroeg de bloemetjes buitenzetten.

Nuanceren is de boodschap

Het probleem is marginaler dan men doet uitschijnen. Lena De Wolf, zelf studente in Leuven, zegt: “ik merk zelf niet veel van de overlast, maar dat is zeker wel het geval als je bepaalde buurten ingaat.” Wat Lena Dewolf (19) ,de studente geschiedenis, wel meldt is dat het niet over alle studenten gaat. “Alle studenten vallen niet over een kam te scheren, er zijn bepaalde clubs die zich daar meer toe leggen dan andere, er zijn nog veel gematigde studenten.” In haar mening wordt ze bijgestaan door Lana Van den Heuvel, voorzitster van de Leuvense studentenkoepel LOKO: “het zijn niet enkel studenten waarover we klachten binnenkrijgen, er komen zeker meldingen binnen tijdens het weekend of de zomervakantie afkomstig van inwoners van Leuven zelf, jong en oud.”

Bar (Bron: Pixabay)

De cafés zelf ontkennen het probleem niet. Vele bars nemen hun sluitingsuur zeer serieus, maar uiteraard zijn er etablissementen waar dit niet het geval is. Over het algemeen wordt wel beseft dat zulke praktijken een invloed hebben op Leuven als stad, en zeker haar inwoners. De rector haalde aan hoe dit leerlingen zou beïnvloeden, en dat wordt bevestigd door Anna Kremers, kelner bij Leuven Central. “Als je in Leuven naar de middelbare school gaat, heeft dat zeker een invloed op je studentenleven, omdat je bijvoorbeeld ‘s ochtends in aanraking komt met aangeschoten studenten.”

Maatregelen

Maatregelen om deze kwestie aan te pakken zijn voorlopig nog niet concreet. LOKO heeft al actie ondernomen, mede door ‘Stewards’ te plaatsen aan de Fakbars, bars uitgebaat door studentenkringen. Deze stewards moeten de studenten van straat houden, of in elk geval stil krijgen. Dit lukt aardig, al blijven de bars van de studentenclubs buiten schot, deze genieten voorlopig nog meer vrijheid.